Uudne ravi annab lootust astmast püsivalt vabaneda

PM Tervis
Copy
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus.
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus. Foto: Shutterstock

Arvatakse, et astma mõjutab rohkem kui 250 miljonit inimest kogu maailmas. Teadlased on nüüd välja pakkunud võimaliku astma pikaajalise ravi. See ei püüa ainult haigusseisundi sümptomeid leevendada, vaid on suunatud ühele nende sümptomite põhjustest, vahendab Science Alert.

Ravi toimib, blokeerides teatud tüüpi tüvirakkude peritsüütide liikumise. Peritsüüdid, mida leidub kõige sagedamini veresoonte limaskestas, tihendavad teadaolevalt astmahaigete hingamisteid allergilise ja põletikulise reaktsiooni korral, muutes hingamise raskemaks.

«Rõhudes otse hingamisteede muutustele, loodame, et see lähenemisviis võib lõpuks pakkuda püsivamat ja tõhusamat ravi kui juba olemasolevad, eriti raskete astmaatikute jaoks, kelle haigus ei allu steroididele,» ütleb bioloog ja farmakoloog Jill Johnson Ühendkuningriigis asuvast Astoni ülikoolist.

Astmahaigetel ahenevad hingamisteed, mis põhjustab õhupuudust ja vilistavat hingamist. Steroidid võivad aidata hingamisteid lõdvestades ja põletikku vähendada, kuid need ei ole pikaajaline ega püsiv lahendus.

Peritsüütide liikumise peatamine hingamisteede seintele – kus need muutuvad lihasrakkudeks ja muudeks rakkudeks, mis muudavad hingamisteed paksemaks ja jäigemaks – mõjutaks üht õhupuuduse põhjust.

Peritsüütide leidmiseks võtsid teadlased sihikule valgu nimega CXCL12. Astmaatiliste hiirtega tehtud testides vähendas selle valgu signaali blokeerimine sümptomeid vaid nädalaga ja kõigi astmaatiliste sümptomite kadumist kahe nädalaga.

Võrreldes kontrollrühma hiirtega olid ravi saanud hiirtel hingamisteede seinad õhemad. See on paljutõotav märk ravi tõhususe kohta, mida teadlased katsetasid ka inimese koerakkudega laboris.

See pole ainus haigust leevendav uudne ravivorm, mis võib varsti astmahaigetele kättesaadavaks muutuda. Eelmisel aastal teatati väljatöötamisel olevast tõhusast astmavaktsiinist, ja paar kuud tagasi näitasid teadlased, kuidas uut immunoteraapiaravimite klassi saab potentsiaalselt kasutada ka astma raviks.

Uuring on avaldatud ajakirjas Respiratory Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles