Paljutõotav aine näib aitavat vananemisprotsessi tagasi pöörata

PM Tervis
Copy
Inimese vanust saab kirjeldada läbi kahe mõiste: kronoloogilise vanusega, mis kirjeldab aja möödumist inimese sünnihetkest, ja bioloogilise vanusega.
Inimese vanust saab kirjeldada läbi kahe mõiste: kronoloogilise vanusega, mis kirjeldab aja möödumist inimese sünnihetkest, ja bioloogilise vanusega. Foto: Shutterstock

Baylor meditsiinikolledži teadlaste poolt läbi viidud kliiniline uuring inimestega näitas, et GlyNAC-i ehk glütsiini ja N-atsetüültsüsteiini kombinatsiooni lisamine menüüle parandab paljusid vanusega seotud defekte ja soodustab tervet vananemist, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas The Journals of Gerontology: Series A avaldatud uuring näitab, et vanematel inimestel, kes võtsid GlyNAC-i lisandit 16 nädala jooksul, paranesid paljud vanusega seotud näitajad. See hõlmas oksüdatiivset stressi ja muud vananemisega kaasnevat, mis mõjutab rakkude energiatehaste mitonkondrite toimimist, põletikutaset, insuliiniresistentsust, veresoonte seinu katva endoteeli düsfunktsiooni, genoomikahjustusi, tüvirakkude väsimust ja rakkude vananemist. Samuti suurenesid lihasjõud, kõnnikiirus, treenimisvõime, vähenesid aga vööümbermõõt ja vererõhk.

«See on esimene randomiseeritud kliiniline uuring GlyNAC-i lisamise kohta ja selles leiti, et GlyNAC-i saanutel paranesid paljud vanusega seotud kõrvalekalded, samas kui platseebot saanud patsientidel paranemist ei täheldatud,» ütles uuringu peamine autor dr Rajagopal Sekhar, Baylori meditsiinikolledži professor endokrinoloogia, diabeedi ja ainevahetuse alal.

GlyNAC-i kasutavate vanemate inimeste lihaskoe oksüdatiivse stressi, antioksüdandi glutatiooni taseme ja rakkude ainevahetuse funktsiooni paranemine sarnanes GlyNAC-i saanud vanade hiirte omaga. Hiirtel paranes selle tulemusena südame, maksa ja neerude funktsioon.

Kokkuvõttes näitavad nende uuringute tulemused, et GlyNAC-i lisamine võib parandada defekte erinevates organites. «GlyNAC-i lisamine vananevatel hiirtel pikendas hiirte eluiga 24 protsendi võrra,» ütles Sekhar.

«Kõnnikiirus on väidetavalt seotud eakate inimeste elueaga. Meie randomiseeritud kliiniline uuring näitas, et GlyNAC-i saanud eakate kõnnikiirus paranes oluliselt. See tõstatab huvitava küsimuse, kas GlyNAC-i lisamine võib mõjutada inimeste elulemust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles