Millised on tervishoiusüsteemi probleemid ja kuidas neid lahendada

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Arvamusfestivali «Tervise tuleviku» alal toimus kahel päeval üheksa arutelu.
Arvamusfestivali «Tervise tuleviku» alal toimus kahel päeval üheksa arutelu. Foto: Dmitri Kotjuh

Augusti teisel nädalavahetusel arutleti Paides toimunud Arvamusfestivalil mitme olulise teema, sealhulgas ka tervise üle. Diskussioonide eesmärk ei olnud kiruda Eesti rahva rasket elu või tervist, vaid analüüsida probleemide põhjuseid ja otsida toimivaid lahendusi. Postimehe terviseportaal teeb lühikese ülevaate kolme arutelu probleemkohtadest ja võimalikest tulevikusuundadest.

Fakt, et sotsiaalvaldkonda ja tervishoidu vaevab inimeste puudus, pole kellelegi üllatus. Murekohaks on ka see, et Tervise Arengu Instituudi 2021. aasta tervishoiutöötajate andmete järgi on pensioniealiste perearstide ja arstide osatähtsus viimase kaheksa aasta jooksul pidevalt kasvanud: juba 26,6 protsenti perearstidest ja 21,7 protsenti arstidest on 65-aastased või vanemad.

Confido personalijuht Piret Põldre-Vahur tõdes, et tervishoiutöötajaid leida on keeruline ja koroonaaeg pani niigi napid ressursid proovile. Eesti Proviisorapteekide Liidu juht Ly Rootslane lisab, et ka apteeke kimbutab tööjõupuudus ja piirkonniti on sellele ametialale inimesi raske leida. Lisaks eelmainitule on puudus ka õdedest, sest koolitusplaanist piisab ainult väljalangevate õdede asendamiseks, mitte uue ressursi tekitamiseks, nentis Confido personalijuht. Ka see ei ole veel kõik, sest paljude terviseprobleemide korral otsitakse abi tegevusterapeudi või logopeedi juurest. Eesti Insuldipatsientide Seltsi juht Elen Kirt tõi välja pereõdede ja füsioterapeutide osakaalu, mis võiks igal juhul olla suurem. «Kui taastumisprotsessis patsient saab füsioterapeudi juurde järgmisele visiidile pikkade vahedega, pole ka taastumine nii tõhus,» rääkis Kirt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles