Teadurid: nende haigustega inimestele on väga oluline tõhustusdoos

PM Tervis
Copy
Reumatoloogiliste haigustega tuleks end koroonaviiruse vastu vaktsineerida.
Reumatoloogiliste haigustega tuleks end koroonaviiruse vastu vaktsineerida. Foto: Shutterstock

Paljud patsiendid, kes põevad autoimmuunhaigust, nagu reuma, haavandiline koliit või psoriaas, peavad võtma ravimeid, mis mõjutavad immuunsüsteemi. Kuna immuunsüsteem määrab ka vaktsineerimise tõhususe, on tulnud nende haiguste all kannatajatel juurelda, kas SARS-CoV-2 vaktsiin pakub neile kaitset sama palju ja kaua kui tervetele, vahendab Medical Xpress.

Erlangeni ülikoolikliiniku läbi viidud ulatuslik uuring on seda olulist küsimust üksikasjalikult vaadelnud. Tulemused avaldati ajakirjas The Lancet Rheumatology.

Autoimmuunhaiguste korral võtab immuunsüsteem sihikule keha enda rakke ja kudesid. 

Kokku uuriti enam kui 3700 patsienti ja tervet osalejat, kes olid saanud koroonaviiruse vastu kaks või kolm vaktsiinidoosi. Tulemused peaksid leevendama autoimmuunhaigustega inimeste hirme. Enamik vaktsineerituid ei teatanud olulistest kõrvaltoimetest tervete ega ka autoimmuunhaigustega inimeste rühmas. Lisaks tekkisid enamikul autoimmuunhaiguse diagnoosiga patsientidest kooronaviiruse eest kaitsvad antikehad.

Väga oluline uus teadmine on aga see, et üldiselt on autoimmuunhaigustega inimestel pärast kahte koroonaviiruse vastast vaktsineerimist nõrgem immuunvastus ning nende immuunkaitse langeb kontrollrühmaga võrreldes kiiremini.

«Vanus ja teatud ravimeetodid võivad viia autoimmuunhaigustega patsientide immuunvastuse vähenemiseni kiiremini kui teistel,» rõhutab uuringut juhtinud dr David Simon Erlangeni ülikoolikliiniku reumatoloogia ja immunoloogia osakonnast. Täpsemalt selgus uuringus, et vanemad patsiendid kaotavad pärast koroonaviiruse vaktsiini immuunkaitse kiiremini kui nooremad.

Tema kolleeg dr Koray Tascilar jätkab: «Mõned ravimid, mis on suunatud spetsiifiliselt teatud immuunrakkudele, nagu T- ja B-rakud, näivad vähendavat lühi- ja pikaajalise immuunvastuse efektiivsust. Seetõttu on tõenäoline, et see rühm saaks kasu eelkõige kolmandast vaktsineerimisest varsti pärast teist.»

Uuring näitas samuti, et autoimmuunhaigustega patsientidel, kellele tehti tõhustusdoos, suurenes immuunkaitse märkimisväärselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles