Praetud ja röstitud toidud võivad tervisele ohtlikud olla

PM Tervis
Copy
Mida kõrgem on toidu pruunistusaste, seda rohkem akrüülamiidi võib see sisaldada.
Mida kõrgem on toidu pruunistusaste, seda rohkem akrüülamiidi võib see sisaldada. Foto: Shutterstock

Akrüülamiid on toidu saasteaine, mis tekib osa toitude küpsetamisel, praadimisel ja röstimisel ning võib olla ohtlik inimese tervisele. Ohustatud on kõik tarbijagrupid, kuid eriti lapsed. Akrüülamiidi teket täielikult vältida pole võimalik, kuid selle sisaldust toidus saab vähendada. Rusikareegel selleks on lihtne: ära kõrveta toitu, pruunista seda kergelt. Akrüülamiidist kirjutab Sille Vahter Maablogis

«Akrüülamiidi tekkimine toidus oleneb nii kuumutustemperatuurist ja -ajast kui ka redutseerivate suhkrute ja aminohapete kogusest kasutatud tooraines. Kõrgemaid akrüülamiidi sisaldusi on leitud süsivesikurikastest toitudest, näiteks kartulitoodetest (ennekõike friikartulid ja kartulikrõpsud), teraviljast valmistatud toodetest (valik pagari- ning saia-leivatooteid, hommikusöögihelbed) ja kohvist,» selgitab Vahter ja nendib, et akrüülamiidi sisaldused on kõrgeimad just üleküpsetatud toidus ning selle kõrbenud või tugevalt pruunistunud osades.

Vahter lisab, et akrüülamiidil on loomkatsetes tuvastatud vähki tekitavad ning DNAd kahjustavad omadused ja seetõttu tuleks selle sisaldus toidus hoida madal.

Siiski pole akrüülamiidi teket täielikult vältida võimalik, kuid selle sisaldusi saab vältimis- ja vähendamismeetmeid järgides vähendada.

Kuidas vähendada akrüülamiidi sisaldust igapäevases toidus?

  1. Ära tarbi üleküpsetatud toitu. Mida kõrgem on toidu pruunistusaste, seda rohkem akrüülamiidi võib see sisaldada. Seevastu ebapiisav kuumutamine võib vähendada toidu kvaliteeti või ohutust.
  2. Ära hoiusta tooreid kartuleid külmkapis, kui küpsetad neid hiljem kõrgetel temperatuuridel. Külma toimel tõuseb kartulite suhkrusisaldus ning seeläbi ka akrüülamiidi sisaldus küpsetamisel. Sobivad kohad hoiustamiseks on pimedad ja jahedad (temperatuuriga > 6 °C), nt kapp või sahver.
  3. Pooltoodetel järgi toote pakendil esitatud küpsetusjuhendit. Tootja on need koostanud konkreetse toote omapärasid ning ohutust ja kvaliteeti silmas pidades.
  4. Toitu mitmekesiselt ja hoidu iga päev suurtes kogustes samade toitude tarbimisest. Sel viisil vähendad võimalust, et saad mõne toiduga akrüülamiidi suures koguses.
  5. Kasuta erinevaid toiduvalmistusviise. Akrüülamiidi ei teki peaaegu üldse näiteks keetmisel või aurutamisel.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles