Kui palju raha on teistes riikides välja käidud vaktsiinikahjunõuete hüvitamiseks?

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vaktsiinikahjude kompenseerimiseks mõeldud süsteemid on mitmetes riikides sisse töötatud juba ammu enne Covid-19 levikut ja vaktsiine – pandeemia ajal on tehtud korrektuure. Mitmes jõukas riigis loodi need aga alles nüüd. 

«Mu varbad liiguvad pidevalt, 24 tundi ööpäevas, kontrollimatult edasi-tagasi,» ütleb Chris Dreisbach, 44-aastane advokaat, kes kurtis kurnavaid neuroloogilisi sümptomeid pärast teist koroonavaktsiini annust 2021. aasta märtsis. Ta viidi haiglasse. Enim valmistasid talle muret kognitiivsed probleemid – Dreisbachi sõnul oli tal kohtusaalis pärsitud kiire mõttekäik ja see valmistas piinlikkust.

Dreisbach alustas haiglavoodist kompensatsiooniskeemide uurimist, kuid avastas, et USA riiklik vaktsiinikahjude hüvitamise programm (VICP) ei olnud Covid-19 vaktsiinide tõttu kannatanud inimestele kättesaadav. Selle asemel oli ta sunnitud esitama nõude kulukama, läbipaistmatuma ja vähem helde süsteemi kaudu, millest pole seni välja makstud veel ühegi Covidi vaktsiinikahju nõude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles