Teadlased said jälile, mis võib vallandada kroonilise kõhuvalu

PM Tervis
Copy
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne.
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne. Foto: Shutterstock

Soolebakterite toodetud histamiin võib olla kroonilise kõhuvalu vallandaja, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri.

Kanada McMasteri ülikooli ja Queeni ülikooli ühine töörühm uuris ärritatud soole sündroomiga (ÄSS) patsientide soole mikrobioomi ning leidis, et selle koosseisust 25 protsenti moodustavad bakteri Klebsiella aerogenes tüved. Samuti ilmnes, et ÄSS-iga patsientidel oli kõhuvalu ajal võrreldes valuvabade perioodidega väljaheites suurem hulk histamiini.

Järgnenud uuringutes katseloomadega koloniseeriti mikroobivabade hiirte soolestik ärritunud soole sündroomiga patsientide mikrobioomiga. Kontrollgrupi loomadele manustati tervete inimeste soole sisu. Ilmnes, et Klebsiella aerogenes sünteesib oma elutegevuse käigus aminohappest histidiinist histamiini. Viimane on tuntud kui valu vahendaja. Sooles kogunenud histamiin aktiveerib histamiin-4 retseptori kaudu soole nuumrakud, mis omakorda toodavad histamiini ja teisi valusignaali vahendajaid, põhjustades põletikku ja valu.

Kui histamiini tootvate bakteritega koloniseeritud hiired viidi üle fermenteeritavate süsivesikute vaesele dieedile, vähenes bakteriaalse histamiini tootmine märkimisväärselt ja vähenesid seedekulgla tundlikkusele viitavad tunnused.

Ärritunud soole sündroomiga patsientidel leitud Klebsiella tüvedel ilmnes geenivariant, mis soodustab rohket histamiini produktsiooni.

Uuringu andmeil võiks histamiin-4 retseptori blokeerimine ravimitega pidurdada histamiini tootmist sooles. Selle tulemusel võiks leeveneda kõhuvalu ning muud kliinilised ilmingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles