Alkoholisõltuvuse ravimiseks leiti uus võimalus

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Värske uuring näitab, et kaks annust psilotsübiini (psühhedeelsetes seentes leiduvat ühendit) vähendavad alkoholitarbimist keskmiselt 83 protsendi võrra, kui seda kombineerida psühhoteraapiaga, kirjutab Medical Xpress

NYU Grossmani meditsiinikooli teadlaste juhitud uuringus osales 93 alkoholisõltuvusega meest ja naist. Nad määrati kahte gruppi, üks sai kaks annust psilotsübiini ja teine platseebot. Teadlased ega uuringus osalejad ei teadnud, milliseid ravimeid nad said.

Kaheksa kuu jooksul alates ravi algusest vähenes neil, kellele manustati psilotsübiini, tugev joomine 83 protsendi võrra, võrreldes osalejate alkoholi tarbimisega enne uuringu algust. Neil, kes said antihistamiini platseebot, vähenes joomine 51 protsenti.

Kõik osalejad said kuni 12 psühhoteraapia seanssi ja need toimusid nii enne kui ka pärast ravi.

Muude oluliste leidude hulgas näitas uuring, et kaheksa kuud pärast esimest annust lõpetasid peaaegu pooled (48%) psilotsübiini saanud patsientidest joomise, võrreldes 24 protsendi platseeborühmaga.

«Meie leiud viitavad kindlalt sellele, et psilotsübiinravi on paljulubav vahend alkoholisõltuvuse raviks,» sõnas uuringu vanemautor ja psühhiaater Michael Bogenschutz. 

Uuring mis avaldati 24. augustil ajakirjas JAMA Psychiatry, on autorite sõnul esimene platseebokontrolliga uuring, milles uuriti psilotsübiini alkoholisõltuvuse raviks. 

Uurijate sõnul olid varasemad uuringud juba tuvastanud, et psilotsübiinravi on tõhus vahend ärevuse ja depressiooni leevendamiseks kõige raskemate vähivormidega inimestel.

Psilotsübiin on seentest saadud ühend, mille meelt muutvad omadused on sarnased LSD ja meskaliini omadustega. Tarvitaja kogeb sügavaid muutusi tajus, emotsioonides ja enesetundes ning samuti kogemusi, millel on suur isiklik ja vaimne tähtsus. Kuna ravim tõstab vererõhku ja südame löögisagedust ning võib põhjustada töövõimetust ja mõnikord ülekaalukat psühholoogilist mõju, hoiatavad teadlased, et seda tuleks kasutada ainult hoolikalt kontrollitud tingimustes ning koos psühholoogilise hindamise ja ettevalmistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles