Miks esineb osal inimestest ka suvel D-vitamiini puudus?

PM Tervis
Copy
Looduslik D-vitamiini allikas on päike.
Looduslik D-vitamiini allikas on päike. Foto: Shutterstock

Sooja aastaaja saabudes arvatakse sageli, et kõikidel tekib piisav D-vitamiini tase. Farmatseut Kaidi Kukk ütleb, et see ei pruugi nii olla, eriti soliidses eas inimeste puhul.

«Sageli soovitatakse eakatel suvel otsest päikesevalgust vältida. Tõtt öelda ka ilma selle soovituseta võtavad vaid vähesed seeniorid nõuks päevitada. Vanematel inimestel on sageli liikumisvõimet piiravaid terviseprobleeme, mistõttu ei saa nad ka soojal aastaajal päikesest piisavalt D-vitamiini,» sõnab farmatseut.

Korrapäraselt D-vitamiini tarvitavatel eakatel ei tule tavaliselt seda vitamiini suurte annustena võtta. Suure vitamiinivaeguse korral määrab aga arst vajalikud annused.

Tasub meeles pidada, et D-vitamiin lahustub rasvades, mistõttu tasub sellega koos tarbida veidi rasvainet, näiteks oliiviõli sisaldavaid toite.

Farmatseudi sõnul on D-vitamiin eakatele vajalik mitmel põhjusel.

Esiteks tõhustab see kaltsiumi imendumist. Vanematel inimestel tuleb sageli ette luude hõrenemist ja neil on suurem risk luumurdude tekkeks, mistõttu D-vitamiini manustamine koos kaltsiumiga aitab seda mineraali paremini omastada ja õigesse kohta edastada.

«Kuna D-vitamiin on immuunsüsteemi toetuseks kasulik, on see nõrgema immuunsüsteemiga eakate puhul eriti oluline,» annab apteeker nõu.

«D-vitamiini on kasulik võtta ka krooniliste haiguste põdemise korral, sest igasugune haigus võib halvendada kroonilise haiguse kulgu. Näiteks kui eakas haigestub organismi vastupanuvõime languse tõttu kopsupõletikku, mõjub see negatiivselt ka tema südame- või muule haigusele,» märkis apteeker.

Lisaks on D-vitamiinil positiivne mõju motivatsioonile ja meeleolule. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles