Transsoolised noored vajavad identiteedi leidmisel mõistmist ja tuge (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Kyle/Unsplash

Reedel toimub Tallinna Laste Vaimse Tervise Keskuse aastakonverents «Transsooline noor ja vaimne tervis».

«Transsoolised noored on Eestis olemas ja see on süvenev trend üle maailma,» selgitas keskuse juhataja dr Anne Kleinberg seekordse aastakonverentsi teema ja osalejate valikut. Ta täpsustas: «On oluline tuua kõik osapooled ühte infovälja, sh tutvustada patsiendi vaadet, et abistajad mõistaksid paremini noore inimese identiteedi kujunemist ja aitaksid tal õigel ajal teha paremaid otsuseid.»

Esimene avalikult teadaolev soovahetuse operatsioon Eestis tehti 1993. aastal. Ühtsed nõuded soovahetuse arstlikele toimingutele kehtestati mõned aastat hiljem. Viimastel aastatel on avalikkuses diskuteeritud eelkõige vanuse üle, mis east alates peaks noored saama ilma vanemate teadmata arsti poole pöörduda. Eesti seadusandlus võimaldab transsoolisel inimesel elu muutvaid otsuseid vastu võtta alates 18-eluaastast peale arstliku komisjoni otsust.

«Arstidena saame pakkuda ainult tõenduspõhist abi, et ta teeks võimalikult küpseid otsuseid, ja samas peame vältima olukorda, kus pakutav abi või sellest ilmajäämine võiks patsienti kahjustada. Transsoolise noore kasvamine on täis valusaid ja keerulisi hetki, mille suhtes peame ühiskonnana empaatiat kindlasti veel kasvatama,» loetles dr Kleinberg erinevaid tegevussuundi, mida transsoolise pantsiendi käsitluses tuleb samaaegselt silmas pidada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles