AVASTUS Laialdaselt kasutatud aine sissehingamine võib põhjustada neeruhaigust

PM Tervis
Copy
Neerud tagavad kahjulike ainete kehast väljutamise.
Neerud tagavad kahjulike ainete kehast väljutamise. Foto: Shutterstock

Ränidioksiid (silica– ingl.) on tavaline mineraal, mida kasutatakse mitmesuguste toodete valmistamisel alates hambapastast kuni pooljuhtideni. Kuigi seda on üldiselt peetud ohutuks, näitab uus uuring rottidega, et väikeste ränidioksiidi nanoosakeste sissehingamine võib kahjustada neere, vahendab Medical Xpress.

Teadmata põhjusel tekkivad kroonilised neeruhaigused on levinud üle kogu maailma. Need esinevad peamiselt põllumajandussektori töötajate hulgas ja neil on sarnased sümptomid, sealhulgas kõrgenenud kreatiniini jääkainete tase, põletik ja neerukoe armistumine, aga samas ei ole inimesel diabeeti ja valgusisaldus uriinis on minimaalne.

Suhkruroog sisaldab looduslikult ränidioksiidi ja selle põletamisel vabaneb see õhku. Suhkruroopõldude põletamist enne saagikoristust kasutatakse kõrvalise lehestiku eemaldamiseks. Suhkruroogu käitlevad töölised on nende seas, kellel esineb kõige sagedamini teadmata põhjusel tekkivaid neeruhaigusi. Teadlased otsustasid katsetada, kas sissehingatav ränidioksiid võib neere mõjutada.

Uurimisrühm analüüsis suhkruroopõldude tuhka ja lasi rottidel tarbida ränidioksiidi pulbrit, milles olevate osakeste suurus vastas kõige enam tuhas olevate osakeste omale. Kontrollrühma isased rotid hingasid kaks korda nädalas 13 nädala jooksul sisse puhast vett, uuringrühma loomad aga vett, millesse oli segatud 200 või 300 nanomeetrisi ränidioksiidi osakesi.

Pärast 13 nädalat vee manustamine lõpetati. Uurimisrühm hindas rottide neerufunktsiooni 13. ja 26. nädalal.

Mõlemas rottide rühmas täheldasid teadlased neerukoe kahjustusi ja põletikku piirkondades, mis vastasid teadmata põhjusel tekkiva neeruhaiguse nähtudele. Võrreldes kontrollrühma rottidega oli nanoosakesi sisse hinganud rottidel kõrgenenud kreatiniini tase ja minimaalne valgusisaldus uriinis. Kahju ei taandunud siiski pärast kokkupuute lõppemist ränidioksiidiga. See süvenes, mille tulemuseks oli neerukudede märkimisväärne armistumine 26. nädalaks.

Teadmata põhjustel tekkiva neeruhaiguse arengut võivad mõjutada paljud teised tegurid, kuid need leiud toetavad hüpoteesi, et inimese kokkupuude suhkruroo tuhas leiduvate ränidioksiidi nanoosakestega võib neeruhaiguse tekkes rolli omada, kirjutasid teadlased.

Uuring on kättesaadav ajakirjas American Journal of Physiology-Renal Physiology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles