Eesti laste liikumisaktiivsus on paranenud

PM Tervis
Copy
Lapsed seebihokit mängimas. Pilt on illustreeriv.
Lapsed seebihokit mängimas. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema/Scanpix

Tartu Ülikooli liikumislabori eestvedamisel koostatud laste ja noorte liikumisaktiivsuse «tunnistuselt» selgub, et laste ja noorte liikumisaktiivsus on varasema ajaga võrreldes paranenud, kuid on siiski madal.

Eesti laste ja noorte liikumisaktiivsuse tunnistus on kaasaegsete uuringute tulemusi kokku võttev «hinneteleht», milles hinnatakse laste liikumisaktiivsuse hetkeseisu ja seda mõjutavaid tegureid: peret, kooli, kogukonda, riiki. Samuti tuuakse soovitusi hinnete parandamiseks.

«Võrreldes varasemaga on Eesti laste ja noorte liikumisaktiivsus paranenud, kuid Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) normi täidab siiski vaid pool meie lastest ja noortest ning see on jätkuvalt murettekitav,» sõnab TÜ sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi teadur Evelin Mäestu. Mäestu toob heaks näiteks Soome, kus laste ja noorte liikumisaktiivsus on kõrge ja piisavalt liigub juba 80 protsenti lastest ning noortest.

Värskest ülevaatest selgub samuti, et lapsed ja noored veedavad jätkuvalt liiga palju aega ekraanide ees ning vaid 21 protsenti lastest on vabal ajal ekraani ees vähem kui kaks tundi. Samuti pole paranenud vabal ajal õues aktiivse mängu mängimine ega aktiivne koolitee.

Uute numbrite järgi on suurenenud organiseeritud spordis osalemine: 2/3 ehk 66 protsenti lastest ja noortest osaleb organiseeritud spordis.

Liikumisaktiivsuse tõstmiseks on TÜ liikumislabori soovitus Liikuma Kutsuva Kooli põhimõtete jõudmine iga koolini, mis näiteks loob võimaluse vahetunnis liikuda aktiivselt nii koolimajas sees kui väljas. Sisukaid õuevahetunde toetavad avatud koolihoovid, mis pakuvad eri vanuses, huvide ja oskustega lastele liikumistegevusi sõltumata ilmast ja aastaajast. Üheks lahenduseks on ka organiseeritud spordi muutmine mitmekesisemaks ning kättesaadavamaks, et osaleda saaksid kõik, sõltumata vanusest, oskustest ja eelnevast kogemusest. Aktiivset transporti toetab taristu loomine, mis pakub lastele ja noortele turvalisi liikumisvõimalusi ja loob aktiivse liikumise harjumused juba varajases eas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles