Indias leivib uus väga nakkav tomatigripp (1)

PM Tervis
Copy
Tomatigripi üheks sümptomiks on punased villid kehal.
Tomatigripi üheks sümptomiks on punased villid kehal. Foto: Shutterstock

Rohkem kui 82 alla 5-aastast last India lõunaosas Kerala osariigis on 26. juuli seisuga nakatunud niinimetatud tomatigrippi, teatasid teadlased 17. augustil terviseajakirjas The Lancet. 

Viirus, mis tuvastati esmakordselt Keralas 6. mail, on nakatanud India idaosas Odisha osariigis ka 26 last vanuses 1–9 aastat. Kerala terviseosakond järgib ettevaatusabinõusid, et jälgida ja vältida nakkuse levikut mujale Indias.

«On kohustuslik järgida kinnitatud või kahtlustatavate juhtumite hoolikat isoleerimist ja muid ettevaatusabinõusid, et vältida tomatigripiviiruse puhangut Keralast mujale Indiasse,» ütlesid teadlased.

«Parim lahendus ennetamiseks on korralik hügieen ja ümbritseva elukeskkonna desinfitseerimine. Samuti keelatakse jagada nakatunud lapse mänguasju, riideid, toitu või muid esemeid teiste mittenakatunud lastele,» lisasid nad.

Lanceti artikli kohaselt sai tomatigripp, mis võib olla viirusliku käte-, suu- ja sõrataudi (HFMD) uus variant, nime punaste villide järgi, mis esinevad nakatunud inimeste kehal.

Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) andmetel on HFMD küll nakkav aga tavaliselt mitte tõsine haigus.

Lisaks punastele villidele võivad tomatigripi põdejate nahale tekkida ka lööbed.

Kuigi haigust ei peeta eluohtlikuks, võib see põhjustada teiste viirusnakkustele sarnaseid sümptomeid nagu väsimus, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, palavik, vedelikupuudus, liigeste turse ja valud. 

Tomatigripp on iseenesest taanduv haigus ja selle raviks pole spetsiaalset ravimit, kirjutab Medical Daily

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles