Arstid selgitavad, miks on laste vaktsineerimine varases eas oluline (1)

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Laste vaktsineerimine on raskete nakkushaiguste ära hoidmisel väga oluline.
Laste vaktsineerimine on raskete nakkushaiguste ära hoidmisel väga oluline. Foto: Shutterstock

Immuunsüsteem areneb lapse kasvades, see tähendab, et esimesel eluaastal on lapse immuunsüsteem väga väheste teadmistega ning sel ajal on suur risk haigestuda nakkushaigustesse. Selleks, et immuunsüsteem õpiks haigustekitajatega toime tulema, on oluline vaktsineerida.

Eesti laste immuniseerimiskava näeb ette vaktsineerimist 12 nakkushaiguse vastu: B-viirushepatiit, tuberkuloos, rotaviirus, difteeria, teetanus, läkaköha, lastehalvatus, Haemophilus influenzae nakkus, papilloomiviirus, leetrid, mumps ja punetised. Esimese vaktsiini saab vastsündinu sünnitusmajas ning sealt edasi näeb immuniseerimiskava ette vaktsineerimist kuni täiskasvanuks saamiseni.

Ida-Tallinna keskhaiga allergoloogia-immunoloogia keskuse juhataja Krista Ress selgitab, et kuniks inimese immuunsus aktiveerub, võib haigus levida organismis kiiresti ja põhjustada raskeid tagajärgi. «Ema poolt raseduse lõpus lapsele kaasa saadud antikehade kaitse kestab vaid esimesed elukuud ning toimib vaid teatud haigustekitajate suhtes. Edasi hakkab väikese inimese immuunsüsteem ise aegamööda õppima erinevate mikroobide ja viirustega toimetulekut,» lausub Ress.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles