Uuring heidab valgust, kuidas areneb kõhunäärmevähk

PM Tervis
Copy
Kõhunäärmevähi riski suurendavad rasvumine ja ebatervislik elustiil.
Kõhunäärmevähi riski suurendavad rasvumine ja ebatervislik elustiil. Foto: Shutterstock

Washingtoni ülikooli meditsiinikooli teadlaste kõhunäärmevähi üksikasjalik analüüs paljastas kasvajate arengu kaks peamist kriitilist etappi – ülemineku normaalsetest rakkudest vähieelseteks rakkudeks ja nendest vähiks. Rakkude muutumise mõistmine aitab teadlaste sõnul välja töötada uudsed ravimeetodid, vahendab Medical Xpress.

Uuring annab ka ülevaate raviresistentsusest ja sellest, kuidas saaks immunoteraapiat kasutada selle agressiivse kasvaja raviks.

Kõhunäärmevähi raviks on vähe võimalusi ja viis aastat pärast diagnoosimist on elus umbes üheksa protsenti patsientidest.

«Kõhunäärmevähki on nii raske ravida ja paremate ravimeetodite väljatöötamiseks peame mõistma, kuidas normaalsed ja terved kõhunäärme rakud muutuvad vähiks,» ütles uuringu kaasautor, geneetikaprofessor Li Ding. «See on esimene kord, kui need üleminekud on inimese kasvajate puhul nii üksikasjalikult kaardistatud. Meie leiud on hüppelauaks selle surmava vähi uute ravistrateegiate edasisel väljatöötamisel.»

Teadlased viisid läbi 31 uuringus osalenud patsiendi annetatud 83 pankreasekasvaja proovi analüüsid.

Ding ja ta kolleegid määratlesid ajutistes olekutes olevate rakkude omadused, avades ukse tulevastele strateegiatele, mis laseks avastada rakke, mis ei ole veel vähirakud, ja mille edasist arengut vähiks võiks uute meetoditega takistada.

Teine oluline avastus on seotud immunoteraapiaga, mis on osutunud ebatõhusaks kõhunäärmekasvajate ründamisel. Teadlased tuvastasid uue signaalimolekulide kombinatsiooni, mis võib osutuda tõhusaks vähirakkude tapmisel, kuna võtab niiöelda «pidurid maha» patogeenide kõrvaldamiseks mõeldud immuunsüsteemi T-rakkudel. 

Uurijatel tekkis ka plaan, kuidas võiks seljatada kõhunäärmevähi puhul sageli tekkiv resistentsus keemiaravile. Kasvajat ümbritsevate põletikuliste rakkude kolmekordne suurenemine, mida nimetatakse vähiga seotud fibroblastideks, on nende sõnul tugevalt seotud resistentsusega keemiaravi suhtes. «Leiud viitavad sellele, et põletikuliste fibroblastide sihikule võtmise kasvaja mikrokeskkonnas võib olla ravitud kasvajate kemoresistentsuse ületamise võtmeks,» ütles Ding.

Uuring avaldati ajakirjas Nature Genetics.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles