AVASTUS ⟩ Levinud seadmed võivad muuta inimese kiiremini vanaks (2)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ohtralt ekraaniaega on seostatud rasvumise ja psühholoogiliste probleemidega. Nüüd tuvastati uus probleem – äädikakärbeste uuring näitab, et seadmetest kiirguv sinine valgus võib mõjutada rakkude põhifunktsioone, kirjutab Medical Xpress.

«Liigne kokkupuude igapäevaste seadmete (nt telerid, sülearvutid ja telefonid) sinise valgusega võib avaldada kahjulikku mõju paljudele meie keha rakkudele, alates naha- ja rasvarakkudest kuni sensoorsete neuroniteni,» ütles dr Jadwiga Giebultowicz, Oregoni osariigi ülikooli integratiivse bioloogia osakonna professor ja uuringu vanemautor. «Oleme esimesed, kes näitavad, et spetsiifiliste metaboliitide – rakkude korrektseks toimimiseks vajalike kemikaalide – tasemed muutuvad sinise valgusega kokku puutuvates äädikakärbestes.»

Tulemused avaldati mainekas teadusajakirjas Frontiers in Aging.

«Meie uuring näitab, et liigse sinise valgusega kokkupuute vältimine võib olla hea vananemisvastane strateegia,» soovitas Giebultowicz.

Tuli kustu?

Oregoni osariigi ülikooli teadlased on varem välja selgitanud, et valguse käes olevad äädikakärbsed «lülitavad sisse» stressi eest kaitsvad geenid ja pidevalt pimeduses hoitud isendid elasid kauem.

«Selleks, et mõista, miks kõrge energiaga sinine valgus vastutab äädikakärbeste vananemise kiirendamise eest, võrdlesime kahe nädala jooksul sinise valgusega kokku puutunud kärbeste metaboliitide taset täielikus pimeduses hoitud kärbestega,» selgitas Giebultowicz.

Kokkupuude sinise valgusega põhjustas olulisi erinevusi metaboliitide tasemetes. Eelkõige leidsid nad, et metaboliidi suktsinaadi tase tõusis, kuid glutamaadi tase langes.

«Suktsinaat on iga raku funktsioneerimiseks ja kasvuks vajaliku kütuse tootmiseks hädavajalik. Kõrget suktsinaadi taset pärast sinise valgusega kokkupuudet võib võrrelda sellega, et kütus on pumbas, kuid ei satu autosse,» ütles Giebultowicz. «Teine murettekitav avastus oli see, et neuronitevahelise suhtluse eest vastutavad molekulid, nagu glutamaat, on pärast sinise valgusega kokkupuudet madalamal tasemel.»

Vananemise kiirenemine

Teadlaste registreeritud muutused viitavad sellele, et rakud töötavad allpool oma võimekuse piiri ja see võib põhjustada nende enneaegset surma ning selgitada varasemaid järeldusi, et sinine valgus kiirendab vananemist.

«LED-id on muutunud peamiseks valgustuseks nii telefonides, lauaarvutites ja telerites kui ka ümbritsevas valgustuses, nii et arenenud ühiskondade inimesed puutuvad enamiku oma ärkveloleku ajast LED-valgustuse kaudu kokku sinise valgusega. Rakkudes olevad signaalkemikaalid kärbeste ja inimeste puhul on samad, seega võib sinine valgus inimestele avaldada negatiivset mõju,» selgitab Giebultowicz. Teadlane soovitab kokkupuudet sinise valgusega vähendada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles