Laktoositalumatus ehk hüpolaktaasia on ainevahetushäire, mille põhjuseks on laktaasi puudulikkus.
Milliseid piimatooteid võiksid süüa laktoositalumatusega inimesed? (4)
Laktoositalumatusega patsient ei tohi piimatooteid mingil juhul menüüst välja jätta. Piimas sisalduv kaltsium on oluline igas vanuses. Et vältida osteoporoosi teket, on väga tähtis saada toidust piisavas koguses kaltsiumi, sest muidu aeglustub luude uuenemine.
Piimhappebakterid oksüdeerivad laktoosi piimhappeks ja tekkiv hapupiim enam laktoosi ei sisalda. Seetõttu talutakse hüpolaktaasia puhul hapendatud piimatooteid, näiteks hapupiima, hapukoort, keefirit, jogurtit, kohupiima ja juustu.
Laktoositalumatusega inimene võiks süüa hapendatud või fermenteeritud piimasaadused nagu hapupiim, keefir, jogurt, juust.
Piiri tasuks pidada mõõdukalt piimasuhkrut sisaldavate toiduainetega nagu sulatatud juust, juust, hapukoor, kohupiim, sai, või, majonees.
Toidud, millest tuleks loobuda või tarvitada võimalikult vähe: piim, kakao piimaga, jäätis, pett, piimakokteil, piimašokolaad, piimapulbriga segatud pannkoogijahust valmistatud koogid.
Kui inimene ei talu absoluutselt piima ega ka hapupiimatooteid, on kaltsiumivarude täiendamisel head alternatiivid ka pähklid ja seemned, oad, apelsinid, spargelkapsas ehk brokoli ning sojatooted, kirjutab Ida-Tallinna keskhaigla veebileht.