Lastefond palub abi raske puudega Arminile ravimi soetamiseks

PM Tervis
Copy
Armin vajab kaasmaalaste abi ravimi ja muusikateraapia tarvis.
Armin vajab kaasmaalaste abi ravimi ja muusikateraapia tarvis. Foto: Erakogu

Armin on kuueaastane raske puudega laps, kellel puudub kõne ning kel on lisaks diagnoositud ka aktiivsus- ja tähelepanuhäire ehk ATH. Muusikateraapia ja vajaliku ravimi eest tasumiseks vajab Armini pere kaasmaalaste abi, vahendab Tartu ülikooli kliinikumi lastefond.

Poisi peamisteks muredeks on pidev rahutus, raskesti suunatavus, vähene püsivus ja ohutunde puudumine ning laps vajab pidevat järelevalvet ja abi igapäevastel tegevustel nagu toitumine ja riietamine. Lisaks esineb Arminil pikaajalisi uneprobleeme.

Armin armastab aga muusikat. «Tal on üks lemmikviis, mida ta ikka ja jälle ümiseb, juba ajast, mil ta oli väike beebi,» ütleb Armini ema Kadri. «Kuna meil on kodus ka klaver, mängin talle tihti seda viisi ning näen, et muusika on keel, mis teda kõnetab. Ta jääb seda kuulama ja püüab kaasa ümiseda ning katsetab ka ise aktiivselt klaverit mängida. Muusika on väljund, mille läbi õnnestub lapsega ühine keel leida.»

Armin on viimased kaks aastat käinud muusikateraapias, mida soovitab tema raviarst ning kus laps saab turvalises keskkonnas ennast väljendada, oma emotsioone läbi töötada ning neid mõista. Lisaks aitab muusikateraapia toetada lapse keskendumis- ja tähelepanuvõime arengut, arendada kõne ja sotsiaalseid oskusi ning leevendada ärevust.

Kahe teraapia-aasta jooksul on Armin muutunud palju julgemaks ning õppinud oma vajadusi paremini väljendama, kuid vajab abi veel piiride tunnetamisel, kuulamisel ja keskendumisel. Seda kõike saab muusikalises keskkonnas toetada ning parimaid tulemusi annab järjepidev teraapia, kuid pere suurenevate väljaminekute tõttu käib iganädalase teraapia eest tasumine neile üle jõu.

Lisaks vajab Armin aktiivsus- ja tähelepanuhäire ravimit Intuniv. Poiss on proovinud erinevat tüüpi ATH ravimeid, kuid Intuniv on osutunud ainsaks, mis aitab ning millega ei kaasne ebameeldivaid kõrvaltoimeid. Tänu sellele ravimile on paranenud lapse püsivus ning leevendust leidnud uneprobleemid – Armin on esimest korda ilma ärkamata maganud terve öö. Kuna lapse seisund on ravimi foonil palju stabiilsem, on näidustatud sellega jätkamine – kuid siin on üks «aga».

Hoolimata mitmetest uuringutest, mis näitavad, et Intuniv aitab leevendada laste ja noorukite aktiivsus- ja tähelepanuhäire sümptomeid, haigekassa seda ravimit ei hüvita.

Armini pere ja raviarst pöördusid abipalvega kohaliku omavalitsuse, Haabersti linnaosavalitsuse poole. Ravi toetamisest keelduti.

Iganädalane muusikateraapia ning Arminile vajalik ravim Intuniv maksavad aastas kokku 3744 eurot. TÜ kliinikumi lastefond palub tulla Arminile appi, et poiss saaks teraapia ja ravimiga jätkata.

Arminit saab aidata, tehes annetuse Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi annetuskontodele, märkides selgitusse: «Armin».

Saaja nimi: SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Coop IBAN EE824204278603586607

Samuti võib helistada lastefondi heategevuslikele telefoninumbritele. Annetussumma lisatakse sama kuu telefoniarvele:

helistades 900 5025, annetad 5 eurot;

helistades 900 5100, annetad 10 eurot;

helistades 900 5500, annetad 50 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles