Veregrupp võib insuldiriskiga veidi seotud olla

, ajakirjanik
Copy
Regulaarne füüsiline aktiivsus alandab vererõhku, tasakaalustab vere rasvasisaldust ja parandab insuliini ainevahetust
Regulaarne füüsiline aktiivsus alandab vererõhku, tasakaalustab vere rasvasisaldust ja parandab insuliini ainevahetust Foto: SHVETS production, Pexels

Kas teie veregrupp suurendab insuldi tekke riski enne 60. eluaastat?

«Mitte-O-veregruppe on varem seostatud varajase insuldi riskiga. Meie metaanalüüsi tulemused näitasid tugevamat seost nende veretüüpide vahel varajase insuldi ja hilise insuldi vahel ning riski seostamises peamiselt A-veregrupiga,» ütles uuringu autor Braxton D. Mitchell Marylandi ülikoolist. Metaanalüüs näitab siiski, et kõiki geneetiliselt varajase insuldiga seotud variante leiab nii A- kui O-veregrupiga inimeste seas. 

Analüüs hõlmas 48 Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia geneetikat ja isheemilist insulti käsitleva uuringu läbivaatamist. Neis uuringutes osales 16 927 inimest, kellel oli insult ja 576 353 inimest, kellel ei olnud insulti. Insuldi põdejatest oli 5825 inimesel varane insult ja 9269 inimesel hiline insult. Varajase algusega insult defineeriti kui isheemilist insulti, mis tekkis enne 60. eluaastat ja hilise algusega insult pärast 60. eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles