Selgusid jämesoolevähi tekkimise riski tõstvad toidud (1)

PM Tervis
Copy
Illustratsioon jämesooles tekkinud polüüpidest. Enamik neist on healoomulised, kuid võivad edasi arenedes tekitada jämesoolevähki. Polüübid võivad põhjustada veritsust või kõhuvalu
Illustratsioon jämesooles tekkinud polüüpidest. Enamik neist on healoomulised, kuid võivad edasi arenedes tekitada jämesoolevähki. Polüübid võivad põhjustada veritsust või kõhuvalu Foto: Shutterstock

Harvardi ja Tuftsi ülikoolide teadlaste leiud viitavad, et ultratöödeldud toitude suur tarbimine võib tõsta jämesoolevähi tekkeriski, vahendab Medical Xpress.

Mainekas meditsiiniajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringus ilmnes, et meestel, kes tarbisid palju ultratöödeldud ehk tööstuslikult ohtralt töödeldud toite, oli 29 protsenti kõrgem risk haigestuda jämesoolevähki. Seda võrreldes meestega, kes tarbisid eeltöödeldud toitu vähe. Naiste puhul nad sama seost ei leidnud.

«Alustasime mõttest, et jämesoolevähk võib olla vähk, mida toitumine teiste vähitüüpidega võrreldes kõige enam mõjutab,» ütles Lu Wang, uuringu juhtivautor ja Tuftsi ülikooli järeldoktor. «Töödeldud liha, millest enamik kuulub ultratöödeldud toiduainete kategooriasse, on suur jämesoolevähi riskitegur. Samuti on ultratöödeldud toidus palju lisatud suhkruid ja vähe kiudaineid, mis soodustavad kaalutõusu ja rasvumist ning ülekaalulisus on jämesoolevähi riskitegur.»

Uuringus analüüsiti enam kui 200 000 osaleja – 159 907 naise ja 46 341 mehe – vastuseid, mis olid antud kolme suure uuringu raames. Need olid viidud läbi enam kui 25 aasta jooksul. Igale osalejale esitati iga nelja aasta järel küsimustik, milles uuriti umbes 130 toidu tarbimise sageduse kohta.

Kui praegu avaldatud koondanalüüsi käsitlevas uuringus selgus, et kõige sagedamini ultratöödeldud toite tarbivatel meestel oli suurim risk jämesoolevähi tekkeks, siis naiste puhul seda ei ilmnenud. Miks sellist seost ei leitud naiste seas?

Ultratöödeldud toitude mõju

Analüüsid näitasid erinevusi viisides, kuidas mehed ja naised tarbivad töödeldud toite. 206 000 osalejast, keda jälgiti enam kui 25 aastat, dokumenteeris uurimisrühm 1294 jämesoolevähi juhtumit meeste seas ja 1922 juhtumit naiste hulgas.

Meeskond tuvastas, et meeste seas on tugevaim seos jämesoolevähi ja ultratöödeldud punase liha-, linnuliha- või kalapõhiste valmistoitude vahel. «Need tooted hõlmavad töödeldud liha, nagu vorstid, peekon, sink ja kalakoogid. See on kooskõlas meie hüpoteesiga,» ütles Wang.

Meeskond avastas ka, et suhkruga magustatud jookide (limonaad, mahlajoogid ja suhkrurikkad piimajoogid) suurem tarbimine on seotud meeste suurenenud jämesoolevähi riskiga.

Kuid mitte kõik ultratöödeldud toidud ei suurenda jämesoolevähi riski. «Leidsime pöördvõrdelise seose ultratöödeldud piimatoitude, nagu jogurt, ja jämesoolevähi tekkeriski vahel naiste seas,» ütles kaasautor, epidemioloog Fang Fang Zhang.

«Toiduained nagu jogurt võivad potentsiaalselt neutraliseerida teist tüüpi ultratöödeldud toitude kahjulikku mõju naistel,» ütles Zhang. Teadlased viitavad, et naised teevad tervisele suure teene, tarbides jogurtit rohkem kui mehed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles