Teadlased uurisid, kas D-vitamiin suudab luumurde ennetada

PM Tervis
Copy
Looduslik D-vitamiini allikas on päike.
Looduslik D-vitamiini allikas on päike. Foto: Shutterstock

D-vitamiini toidulisandite tarvitamine ei aidanud võrdluses platseeboga oluliselt vähendada luumurdude riski keskealistel ja vanematel üldiselt tervetel hea luutiheduse ja normaalse D-vitamiini seerumitasemega täiskasvanutel, näitas põhjalik USA föderaalvalitsuse rahastatud uuring.

VITAL oli 2 x 2 randomiseeritud kontrollitud uuring, millega otsiti vastust küsimusele, kas D3-vitamiini (2000 IU päevas), n-3 rasvhapete (1 grammi päevas) või mõlema lisamanustamine aitaks ennetada vähki ja südame-veresoonkonnahaigusi 50+ vanuses meestel ja 55+ vanuses naistel. Osalejaid ei valitud D-vitamiini, luutiheduse ega osteoporoosi näitajate põhjal.

Kokku hinnati 25 871 osalejat kõigist 50 USA osariigist mediaan 5,3 aastat kestnud jälgimisperioodi vältel. Osalejate keskmine vanus oli 67 aastat. 

Keskmiselt 5,3 aastat kestnud jälgimisperioodi vältel tekkis 1551 osalejal kokku 1991 luumurdu. D-vitamiini manustamine ei kaitsnud luumurdude eest rohkem kui platseebo. Kõiki luumurde kokku tekkis 12 927 D-vitamiinitarvitaja hulgas 769 ning 12 944 platseebotarvitaja hulgas 782. Erinevust ei olnud ka mitte-lülimurdude ega reieluukaelamurdude esinemissageduse osas. Seega ei suuda D-vitamiin üksinda luumurdude esinemist üldpopulatsioonis vähendada, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles