Raseduse vältimine pole ainult naiste mure: teadlased lõid rasestumisvastase vahendi meestele (2)

PM Tervis
Copy
Mehed saavad naiste rasestumist vältida praegu vaid kondoomi kasutamisega või vasektoomia tegemisega.
Mehed saavad naiste rasestumist vältida praegu vaid kondoomi kasutamisega või vasektoomia tegemisega. Foto: Shutterstock

Uus uuring, mida esitleti Georgia osariigis Atlantas toimuval endokriinsüsteemi ühiskonna aastakoosolekul ENDO 2022, on viinud läbi eduka katse, et luua ohutu meede meestele, et vältida laste saamise võimalust, kirjutab Medical Daily

Eksperimendis kasutatud ravimite hulka kuuluvad DMAU ja 11-MNTDC. Need ravimid alandavad testosterooni taset, mis mõjutab spermatosoidide arvu vähenemist.

Sageli põhjustab testosterooni taseme alandamine ebameeldivaid kõrvalmõjusid, kuid antud uuringus ei esinenud ebameeldivaid kõrvaltoimeid, mis oleks sundinud mehi ravimite võtmisest loobuma.

«Meeste rasestumisvastased vahendid piirduvad praegu vasektoomia ja kondoomidega, kui naistel on seevastu palju rohkem võimalusi,» sõnas Eunice Kennedy Shriveri riikliku laste tervise ja inimarengu instituudi rasestumisvastaste vahendite arendamise programmi juhtivteadur Tamar Jacobsohn.

Tõhusa meetodi väljatöötamine avaldab mõju rahvatervisele üldiselt ning vähendab võimalust soovimatut last saada. Samuti võimaldab ravim meestel pereplaneerimises suuremat rolli mängida. 

Uuringus osales 96 tervet meest. Osalejatele määrati kaks või neli suukaudset tabletti, mis sisaldasid ravimit, teine variant oli platseebo. Uuring kestis kokku 28 päeva. 

Tulemustest leiti, et testosterooni tase langes seitse päeva pärast ravi alustamist. Platseebot võtnud katsealustel ei langenud testosterooni tase alla normi. 75 protsenti ravimit võtnud meestest ütlesid, et oleksid valmis seda varianti ka tulevikus kasutama. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles