Apteeker annab nõu: kuidas võidelda põiepõletikuga?

BENU Apteek
Copy
See tuleb alati ootamatult, kuid ei jää kunagi märkamatuks.
See tuleb alati ootamatult, kuid ei jää kunagi märkamatuks. Foto: Shutterstock

Mida jahedamaks lähevad ilmad, seda suurem oht on ka põiepõletiku tekkimiseks. Miks põiepõletik tekib ja kuidas seda leevendada, räägib BENU apteegi proviisor Virge Sokk.

Põiepõletik tekib enamasti siis, kui mikroobid satuvad põide ning kutsuvad esile põletikulised muutused kusepõie limaskestas. Proviisori sõnul on anatoomiliste iseärasuste tõttu enim ohustatud naised, kuid põiepõletikku esineb ka meestel.

Sageli kohtab põiepõletikku just sügis- ja talvekuudel, seda lihtsal põhjusel: sügisel lähevad ilmad jahedaks ja inimesed ei ole veel harjunud nii soojalt riietuma. «Samuti esineb palju vihmasadusid, mistõttu võivad jalad märjaks saada ja jällegi on oht külmetuda,» selgitas Sokk. Ka külmal pinnal istumine võib põiepõletiku teket soodustada.

Kuidas ravida?

Igaüks, kes põiepõletikuga kokku puutunud on, teab, millist valu ja ebamugavustunnet see seisund tekitab. Ent kuidas sellest kiiresti lahti saada? Eeskätt on proviisori hinnangul tarvis puhata ja ennast soojas hoida.

Sama oluline on tarbida palju vedelikku. «Joogiks võib kasutada vett või ravimteesid (soovitatavalt ilma suhkruta): on olemas spetsiaalsed teesegud või siis leesika-, kaselehe- ja pungateed,» tõi Sokk välja.

Jõhvikaekstrakt aitab leevendada

Kergemapoolset põiepõletikku saab ravida käsimüügiravimitega. «Kasutada võib jõhvikaekstrakti tablette, ühtlasi on soovitatav kasutada piimhappebaktereid sisaldavaid preparaate, et mikrofloorat korrastada,» märkis ta. Nimelt muudab jõhvikaekstrakt põie limaskesta mikroobide suhtes vähem vastuvõtlikuks.

Kui põletik ei vaibu, on soovitatav ikkagi pöörduda arsti poole, et teha uriinianalüüs ja selgitada välja, millest on põletik tingitud. «Enamasti on siis vaja kasutada antibiootikumravi,» lisas Sokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles