Suhkruasendajate mõju inimese tervisele on erinev

PM Tervis
Copy
Kõige sagedamini tekib inimestel isu suhkrurikaste toitude järele.
Kõige sagedamini tekib inimestel isu suhkrurikaste toitude järele. Foto: Pexels / CC0 Licence

Loomkatsed on näidanud, et suhkruasendajad võivad mõjutada loomade mikrobioomi ja seeläbi ka veresuhkru taset. Uues uuringus püüti välja selgitada suhkruasendajate mõju inimestele, vahendab Med24.

Johns Hopkinsi ülikooli teadlaste korraldatud uuringus osales 120 tervet täiskasvanut Iisraelist, kes olid eelneva kuue kuu jooksul suhkruasendajaid vältinud. Uuritavatele anti seejärel kas sahhariini, sukraloosi, aspartaami või steviat. Manustatud kogused olid väiksemad kui lubatud päevane maksimumannus –kaks grammi kolm korda päevas, vees lahustatuna. Kahe kontrollgrupi inimesed said kas glükoosi või ei saanud üldse mingit magusainet.

Kõik suhkruasendajad muutsid uuritavatel mikrobioomi nii roojas kui suus – muutusid nii mikroobide hulk, liigiline kooslus kui ka aktiivsus.

Sahhariin ja sukraloos kahjustasid märkimisväärselt ka glükeemilisi reaktsioone: glükoosi tolerantsuse testil tekkisid märgatavad veresuhkru taseme hüpped. Veresuhkru muutused olid tihedalt seotud muutustega mikrobioomis. Muutuste ulatus mikrobioomis oli väga individuaalne, kusjuures suuremate muutustega käis kaasas ka selgem suhkruainevahetuse häirumine, samas kui väiksemate muutustega isikutel veresuhkru kontroll ei muutunud või isegi paranes veidi – isegi nendel, kes glükoosi tarvitasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles