Millised on migreeni võimalikud tüsistused?

PM Tervis
Copy
Migreen häirib igapäevaelu tegemisi.
Migreen häirib igapäevaelu tegemisi. Foto: Shutterstock

Sagedasemad migreeni tüsistused on seotud ravimite tarvitamisega, näiteks võib tekkida ravimindutseeritud peavalu. Lisaks ravimite muud kõrvaltoimed.

Migreen võib muutuda ka krooniliseks migreeniks, põhjustades inimesel olulist töövõimekaotust ja elukvaliteedi langust, kirjutab Virtuaalkliinik

Harvaesinevad tüsistused on:

Migreenistaatus- migreenihoole iseloomulikud kaebused kestusega üle 72 tunni, valu ja kaebuste tõttu tegevusvõimetus. Võib vajada ravi haiglas või EMO-s.

Migrenoosne infarkt – harvaesinev tüsistus, mille korral auraga migreeni aura kestab üle 60 minuti ja ajus kujuneb välja infarktikolle, mille muud põhjused on välistatud.

Migrenoosne epilepsia – Olukord, kus migreen kutsub esile krambid.

Migreeni sagedust saab vähendada tervisliku elustiili abil

  • Alusta hommikut teraviljaga, eelistatult täistera-kaerahelvestega. Madala glükeemilise indeksiga teravili hoiab veresuhkru taseme stabiilsena, täiskõhutunne püsib kauem.
  • Söö viis toidukorda päevas – kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala. Päeval võiks süüa iga nelja tunni järel, öine söömisvaba periood ei tohiks ületada 12 tundi. Kui tööiseloomu tõttu ei ole võimalik lõunat süüa, siis vaheta see vahepalade vastu, mis on ikka parem kui tühja kõhtu kannatada. Põhitoidukord söö esimesel võimalusel.
  • Võimalusel väldi neid migreeni vallandavaid tegureid, mis sinul migreeni esile kutsuvad. Võib juhtuda, et alati ei ole vallandavad faktorid välditavad.
  • Piira kofeiini tarbimist, piirdudes kuni 200 mg kofeiiniga päevas. Arvesta nii toidu, joogi kui ka ravimite kofeiinisisaldust.
  • Tarbi puhast vett. Organismi ööpäevane vedelikuvajadus on 30 ml/kg. Siia on arvestatud ka toiduga saadav vedelik. Veerikkad on ka puu- ja köögiviljad.
  • Loobu või pea piiri alkoholi kasutamisel.
  • Väldi kestvat stressi või ärevust – stressijärgne pingelangus võib olla üheks migreeni vallandavaks teguriks. Lühiaegsed puhkepausid päeval vähendavad stressi kuhjumist. Plaani igasse päeva aega enda jaoks.
  • Pea kinni korrapärasest uneajast sõltumata puhkepäevadest või riigipühadest – liiga kaua või liiga vähe magamine võib mõnedel migreenipatsientidel olla migreenihoo vallandajaks.
  • Väldi halba kehaasendit: jälgi oma kehaasendit telefoniga rääkides, arvutit kasutades, autoga sõites jne.
  • Ole normaalkaalus. On uuringuid, millest on selgunud, et ülekaal võib migreenipatsientidel soodustada migreenihoogude sagenemist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles