See tegevus vähendab rinnavähi riski

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus aitab langetada rinnavähi tekkimise riski.
Füüsiline aktiivsus aitab langetada rinnavähi tekkimise riski. Foto: Shutterstock

​Kehalise aktiivsuse suurendamine ja istumisaja piiramine vähendavad suure tõenäosusega rinnavähi tekkimise riski, vahendab Medical Xpress. 

Ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud uurimuse tulemused olid üldiselt ühesugused kõigi haiguse tüüpide ja staadiumite puhul, mis ajendab teadlasi soovitama rinnavähi ärahoidmiseks füüsilist aktiivsust.

Uuring hõlmas andmeid 130 957 Euroopa päritolu naise kohta: 69 838 neist olid invasiivsed kasvajad; 6667-l olid mitteinvasiivsed kasvajad; ja võrdlusrühma kaasatud 54 452 naisel ei olnud rinnavähki.

Järgmiseks hindasid teadlased üldist rinnavähi riski vastavalt sellele, kas naistel oli menopaus või mitte, ja võtsid arvesse muid olulisi mõjutegureid.

Andmete analüüs näitas, et kehalise aktiivsuse kõrgem üldine tase oli seotud 41 protsenti madalama invasiivse rinnavähi riskiga ja see ei sõltunud üldiselt menopausist, kasvaja tüübist või staadiumist.

Uuringutulemused viitavad, et nädalas võiks harrastada kolm korda intensiivsemat füüsilist aktiivsust.

Istumisele kuluva aja kõrget taset seostati 104 protsenti suurema kolmekordse negatiivse rinnavähi riskiga. Need leiud olid järjepidevad ka kasvajatüüpide puhul, mis ei olnud sõltuvad hormonaalsetest teguritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles