Need toidulisandid võivad põhjustada südameprobleeme

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

USA kardioloogid ütlesid Insiderile, et alla 30-aastastel esinevad taimsete toidulisandite võtmise tõttu südameprobleemid.

Californias töötav kardioloog dr Danielle Belardo rääkis, et tema 20-aastastel patsientidel on ebaregulaarne südame rütm kõige sagedamini tingitud taimsete toidulisandite võtmisest.

Belardo nentis, et tema patsiendid võtavad taimseid lisandeid nagu mõruapelsin ja efedra, mida on juhtumianalüüsides ja kliinilistes uuringutes seostatud ebaregulaarsete südamelöökidega.

Alati ei ole arsti sõnul lihtne välja selgitada, milline ühend on süüdlane, kuna patsiendid võtavad sageli mitut toidulisandit ja nende tarvitamise trend kasvab kiiremini, kui teadlased suudavad sammu pidada.

«See tugineb sellele, mida me taimsete toidulisandite ja arütmiate kohta teame,» ütles Belardo. «Kuna nende ravimtaimede koostis, puhtus ja tõhusus on nii halvasti reguleeritud, pole meil põhjalikku kirjandust, mis annaks meile täpselt teada, mis mida põhjustab.»

Belardo pole ainus arst, kes häirekella lööb. Pärast seda, kui ta säutsus Twitteris oma 70 000 jälgijale, et ta näeb, kuidas noored toidulisandite võtmisest haigeks jäävad, võtsid sõna ka teised kardioloogid ja kiirabiarstid. Nad nentisid, et on kogenud sama nähtust.

Nende hulgas on Californias töötav kardioloog ja Ameerika ennetava kardioloogiaseltsi presidendiks valitud dr Martha Gulati. Ta ütles Insiderile, et on mures, et paljud inimesed usuvad vääralt, et «looduslike» ravimite kasutamine tähendab, et need on ohutumad kui laboris valmistatud pillid.

«Ma arvan, et see peegeldab kasvavat alternatiivmeditsiini usku ja sisuliselt pseudoteadust selles ruumis,» ütles Belardo.

Toidulisandid, mida uuringute kohaselt on seostatud arütmiaga

Mõruapelsin, mida nimetatakse ka citris aurantiumiks, võib USA riiklike tervishoiuinstituutide andmeil põhjustada ebaregulaarseid südamelööke, kuid otsese seose näitamiseks on vaja rohkem uuringuid.

Efedra ja efedriini alkaloidid on ühendid, mille USA keelustas 2004. aastal arütmia, südameataki, insuldi ja surma põhjustamise tõttu. Keelust hoolimata esineb seda ühendit toidulisandites endiselt: 2021. aastal läbi viidud arütmiaga 56-aastase mehe juhtumiuuring näitas, et ta võttis efedriini alkaloide sisaldavaid taimseid tablette.

Mitmete kliiniliste uuringute kohaselt võib kalaõli, mille annus on rohkem kui üks gramm, suurendada teatud tüüpi südame rütmihäirete, kodade virvendusarütmiate riski.

Allikas: Insider

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles