FOTO ⟩ Naine kasutas päikesekreemi ainult näol, kuid mitte kaelal ja tulemus on šokeeriv

PM Tervis
Copy
Päikesekreemi tuleb kasutada nii näol kui ka kaelal.
Päikesekreemi tuleb kasutada nii näol kui ka kaelal. Foto: Shutterstock

Päikesekreemi kasutamise olulisust tuleb meelde tuletada veel ja veel. Unilad jagab šokeerivat fotot naisest, kes ei kasutanud päikesekreemi kaelal ning tulemus nägi välja kohutav. 

Ajakirjas Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology jagatud pilt näitab, kuidas pikaajaline päikese käes viibimine võib nahale mõju avaldada, eriti siis, kui seda ei kaitsta.

92-aastane naine kasutas järjekindlalt oma näol UV-kaitsega niisutavat kreemi, kuid aastakümneid ei kandnud ta päikesekreemi kaelale. Selle tulemusel on tema nägu palju siledam kui kael. 

Kui nahk vananeb loomulikult, siis nimetatakse seda protsessi kronoloogiliseks vananemiseks, kuid n-ö päikese käes vananemist nimetatakse fotovananemiseks. Viimast kiirendab järjepidev ja pikaajaline kokkupuude päikese UV-kiirtega, mis kahjustavad naharakke. Äärmuslikel juhtudel võib see lisaks naha vananemisele põhjustada ka vähki.

Dr Christian Posch rõhutas, et päikesekreemi kasutamine on naha kaitsmisel ülioluline, olenemata sellest, et see otseselt ei kaitse nahka vananemise eest, kuid aitab ära hoida tõsiseid haiguseid ja nendega seonduvat riski. 

Naine, kes kasutas päikesekreemi ainult näol, kuid mitte kaelal.
Naine, kes kasutas päikesekreemi ainult näol, kuid mitte kaelal. Foto: C Posch 2021, CC BY-NC-ND 4.0/@PoschChristian/Unilad
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles