Teadlane: uus avastus võib kaotada vajaduse iga-aastase koroona tõhustusdoosi järele

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Tel Avivi ülikooli teadlaste meeskond avastas, et paranenud Covid-19 patsientide immuunsüsteemist eraldatud antikehad on tõhusad kõigi teadaolevate koroonaviiruse tüvede, sealhulgas delta ja omikroni variantide neutraliseerimisel. Teadlaste sõnul võib avastus kaotada vajaduse korduva vaktsineerimise järele ja tugevdada riskirühma kuuluvate inimeste immuunsüsteemi.

Ajakirjas Communications Biology avaldatud uuring on jätk 2020. aasta oktoobris läbi viidud eeluuringule, mille käigus eraldasid teadlased Iisraelis algse koroonatüvega nakatunud ja taastunud inimeste verest kõik immuunsüsteemi B-rakud ja üheksa antikeha. Teadlased on nüüd välja selgitanud, et mõned neist antikehadest on väga tõhusad uute kooronaviiruse variantide, sealhulgas delta ja omikroni neutraliseerimisel.

«Eelmises uuringus näitasime, et erinevad antikehad, mis moodustuvad vastuseks algse viirusega nakatumisele, on suunatud viiruse erinevate piirkondade vastu. Kõige tõhusamad antikehad olid need, mis seondusid viiruse ogavalguga kohas, kus viimane seondub raku ACE2 retseptoriga. Muidugi ei olnud me ainsad, kes neid antikehi isoleerisid ja ülemaailmne tervishoiusüsteem kasutas neid laialdaselt kuni koroonaviiruse erinevate variantide saabumiseni, mis muutis enamiku nendest antikehadest kasutuks,» ütles Medical Xpressis dr Natalia Freund, kes oli üks uuringu juhtidest.

Käesolevas uuringus tõestasid teadlased, et delta ja omikroni neutraliseerimisel on väga tõhusad kaks antikeha, TAU-1109 ja TAU-2310, mis seonduvad viiruse ogavalguga veidi teises piirkonnas kui enamik antikehadest. «Meie leidude kohaselt on esimese antikeha TAU-1109 efektiivsus omikronitüve neutraliseerimisel 92 protsenti ja delta tüve neutraliseerimisel 90 protsenti. Teine antikeha, TAU-2310, neutraliseerib omikronvariandi 84 protsendise ja delta 97 protsendise efektiivsusega,» nentis Freund.

Teadlase sõnul võib nende antikehade üllatav tõhusus olla seotud viiruse arenguga. «Viiruse nakkavus suurenes iga variandiga, kuna iga kord muutis see ogavalgu selle osa aminohappejärjestust, mis seondub ACE2 retseptoriga, suurendades seeläbi nakkavust ja vältides samal ajal vaktsineerimisel tekkinud looduslikke antikehi. Seevastu antikehad TAU-1109 ja TAU-2310 ei seondu mitte ACE2 retseptori seondumiskohaga, vaid teise ogavalgu piirkonnaga, kus mingil põhjusel ei teki palju mutatsioone – ja seetõttu on need tõhusad rohkemate viirusevariantide neutraliseerimisel. Need leiud ilmnesid, kui testisime kõiki seni teadaolevaid Covidi tüvesid.»

Dr Freund arvab, et antikehad võivad tuua kaasa tõelise revolutsiooni võitluses Covid-19 vastu.

«Peame vaatama Covid-19 pandeemiat varasemate haiguspuhangute kontekstis. Inimesed, keda vaktsineeriti rõugete vastu sündides ja kes on täna 50-aastased, omavad endiselt antikehi, seega on nad tõenäoliselt vähemalt osaliselt kaitstud ahvirõugete viiruse eest, millest oleme hiljuti kuulnud. Kahjuks koroonaviiruse puhul see nii ei ole,» ütleb teadur.

«Põhjustel, millest me veel täielikult aru ei saa, langeb Covid-19 vastaste antikehade tase kolme kuu pärast oluliselt, mistõttu näeme inimesi ikka ja jälle nakatumas, isegi pärast kolmekordset vaktsineerimist. Meie arvates võiks olla ravi antikehadega ja nende kõrges kontsentratsioonis organismi viimine tõhus asendus korduvatele tõhustusdoosidele, eriti riskirühmade ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimeste puhul. Covid-19 nakkus võib põhjustada tõsist haigust ja teame, et antikehade tagamine esimestel nakatumisjärgsetel päevadel võib peatada viiruse leviku. Seetõttu on võimalik, et kasutades tõhusat antikeharavi, ei pea me tegema kogu elanikkonnale tõhustusdoosi iga kord, kui tuleb uus koroonatüvi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles