Uue meetodiga avastatakse munasarjade ja rinnavähk varakult

, ajakirjanik
Copy
Oluline on pöörata tähelepanu ebaselgetele kaebustele kõhu piirkonnas, mis ei möödu ja püsivad mitu nädalat. Naine peaks pöörduma perearstile ja oluline on ka naistearsti tehtav günekoloogiline läbivaatus.
Oluline on pöörata tähelepanu ebaselgetele kaebustele kõhu piirkonnas, mis ei möödu ja püsivad mitu nädalat. Naine peaks pöörduma perearstile ja oluline on ka naistearsti tehtav günekoloogiline läbivaatus. Foto: Daria Liudnaya, Pexels

Wilmoti Vähiinstituudi arstiteadlaste uuring kinnitab, et uut tüüpi tehnoloogia võimaldab lihtsa vereanalüüsi abil püüda "hulkumaläinud" munasarjavähi rakke ja diagnoosida ka varajases staadiumis kasvajaid inimestel, kellel on vaagnapiirkonnas koekahjustus või tsüst.

Uuringus, mida juhtis Rochesteri ülikooli Wilmoti vähiinstituudi günekoloogilise onkoloogia programmi direktor Richard Moore, osales peaaegu 200 kohalikku inimest. Tulemused avaldati 8. septembril 2022 Obstetrics & Gynecology, Green Journal.

Üks neist kohalikest osalejatest, 51-aastane Toni Masci Fairportist, osales Moore'i uuringus, andes analüüsimiseks oma vereproovid. Tal oli munasarja tsüst, mis lõhkes - ainult selleks, et teada saada, et tema kõhus oli ka suur kasvaja. 2017. aastal raviti tema 1. staadiumi munasarjavähki operatsiooni ja kuue keemiaravi tsükliga ning ta tähistas just viie aasta möödumist vähist vabanemisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles