Selgus, kui palju langeb koroonaviiruse antikehade tase iga kuu

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad
Koroonaviirus ja antikehad Foto: Shutterstock

Algse koroonaviiruse ja omikroni variantide vastaste neutraliseerivate antikehade tase langeb vaktsineeritud täiskasvanutel pärast ühte tõhustusdoosi vähemalt 15 protsendi võrra kuus, viitab Medical Xpressi andmeil uus uuring.

Uuringus osalenud kahel täiskasvanul langes antikehade hulk kriitiliselt, aga selgus, et teine tõhustusdoos taastas antikehade taseme kaitsva määrani.

«Meie uuringu sõnum on selge: kui teil on pärast esimest revaktsineerimist järsk antikehade kadu, vajate antikehade taastamiseks kindlasti teist revaktsineerimist,» ütles uuringu vanemautor ja viroloogiaprofessor Shan-Lu Liu Ohio riiklikust ülikoolist.

«Meie jaoks pole üllatav, et me näeme, et antikehade tase väheneb – üldiselt vähenevad vaktsiini abil tekkinud antikehad aja jooksul, olenemata viirusest, ja eriti kui viirus muutub nii, nagu on muutunud SARS-CoV-2,» ütles Liu.

Teadlased testisid 46 mRNA vaktsiiniga poogitud tervishoiutöötaja vereseerumit.

Andmete analüüsis selgus, et neutraliseerivate antikehade tase oli pärast tõhustusdoosi langenud keskmiselt iga 30 päeva järel peaaegu 18 protsenti algse viirustüve vastu, 19,5 protsenti omikrontüve BA.1 vastu, 18,4 protsenti BA.2.12.1 ja 19,6 protsenti BA.4/5 vastu. Teisisõnu: neutraliseerivate antikehade tase oli üks kuni kolm kuud pärast esimest tõhustusdoosi umbes 1,7 korda kõrgem kui seitse kuni üheksa kuud pärast revaktsineerimist. Antikehade tase langes 95–108 päeva jooksul umbes poole võrra.

Ilmnes samuti see, et vaktsineerimisjärgne nakatumine tõstis antikehade taset veidi, ent teadlaste sõnul on piisava kaitse tagamiseks vaja siiski lasta teha tõhustusdoos.

Uuringu tutvustus avaldati mainekas ajakirjas New England Journal of Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles