Veipija on nagu mürgiseid gaase sisse hingav sõdur

PM Tervis
Copy
E-suitsetamine ehk veipimine.
E-suitsetamine ehk veipimine. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Massachusettsi üldhaigla (MGH) teadlaste sõnul võib pidev e-sigarettide kasutamine, mida tuntakse veipimisena, põhjustada progresseeruvat väikeste hingamisteede ahenemist ja astmataolisi sümptomeid, nagu õhupuudus ja valud rinnus, vahendab Medical Xpress.

Esimeses uuringus, mille käigus hinnati mikroskoopiliselt e-sigareti kasutajate kopsukudet krooniliste haiguste suhtes, avastas töörühm väikese grupi patsientide proovides fibroosi ja kahjustusi väikestes hingamisteedes, mis sarnanesid keemilise kopsukahjustusega sõduritel, kes on sisse hinganud mürgiseid gaase.

Teadlaste sõnul välistati kõik muud võimalikud põhjused.

«Samuti täheldasime, et kui patsiendid lõpetasid veipimise, muutus nende seisund ühe kuni nelja aasta jooksul osaliselt paremaks, kuigi kopsukoe armistumise tõttu mitte täielikult,» ütles uuringu juhtivautor dr Lida Hariri, Massachusettsi üldhaigla patoloog.

Veipimisega seotud sümptomite patofüsioloogia kindlakstegemiseks uuris MGH meeskond neljast patsiendist koosnevat gruppi, kellel kõigil oli e-sigareti kasutamise ja kroonilise kopsuhaiguse ajalugu, mis ulatus tagasi kolm kuni kaheksa aastat. Kõik patsiendid läbisid üksikasjaliku kliinilise hindamise, sealhulgas kopsufunktsiooni testid, kõrge eraldusvõimega rindkere pildistamise ja kirurgilise kopsubiopsia. Igal patsiendil täheldati väikeste hingamisteede ahenemist nende seinte fibroosi tõttu.

Ilmnes hingamisteede pinnal lima moodustava valgu MUC5AC märkimisväärne ületootmine, mida on täheldatud ka varem veipivate inimeste raku- ja rögaproovides.

Lisaks olid neljast patsiendist kolmel kerge emfüseemi ehk kopsupuhituse tunnused, mida põhjustab kopsualveoolide vaheseinte hävimine.

Uuring avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine Evidence.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles