Läbimurre: uus veretest võimaldab varakult avastada ka raskesti leitavaid vähivorme

, ajakirjanik
Copy
Uuringu vanemautor dr. Deb Schrag
Uuringu vanemautor dr. Deb Schrag Foto: European Society for Medical Oncology

Uued väljatöötamisel olevad testid suudavad tuvastada vereproovist enam kui 50 vähi DNAd ja ennustada, kust signaal kehast on pärit. Varajane avastamine on enamasti edukama ravi võti, kuid samas võib laialdane testimine tuua kaasa ka palju valepositiivseid testitulemusi, lisauuringuid ja muret.

Vähiarstid, haigekassad-kindlustusseltsid ja maksumaksjad peavad valmistuma suureks muutuseks vähi varajases avastamises, mis mõjutab peaaegu kõiki vähi diagnoosimise ja ravi etappe. Euroopa Meditsiinilise Onkoloogia Seltsi (ESMO) kongressil esitleti uusi andmeid, mis kinnitavad, et uued vähi varajase avastamise (multi-cancer early detection, MCED) veretestid muudavad vähiravi oluliselt. 

„ESMO-taoliste erialaseltside kohus on tõsta teadlikkust tõsiasjast, et järgmise viie aasta jooksul vajame rohkem arste, kirurge ja õdesid ning rohkem diagnostika- ja raviinfrastruktuuri, et hoolitseda kasvavate inimeste hulga eest, kellel tuvastatakse vähk varajase avastamise veretestidega, ” selgitas Fabrice André, Prantsusmaal asuva Gustave Roussy vähikeskuse uurimisdirektor ja ESMO äsja valitud president aastateks 2025–2026.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles