7 argist harjumust, mis aitasid kuninganna Elizabethil elada kõrge eani

PM Tervis
Copy
Kuninganna Elizabeth oli tuntud oma huumorimeele poolest.
Kuninganna Elizabeth oli tuntud oma huumorimeele poolest. Foto: Yui Mok/Scanpix

Inglismaa kuninganna Elizabeth II, kes suri 96-aastasena, nautis mitmeid head tervist toetavaid harjumusi.

1. Hommikusöögi söömine

Kuninganna Elizabethile serveeriti hommikusööki iga päev kell 8.30, vahendab MSN News ajakirja The Healthy. Tervisliku hommikusöögi söömist on seostatud pikema elueaga, võib-olla seetõttu, et hommikusöögi sööjatel on uuringute kohaselt väiksem südamehaiguste ja diabeedi tekkerisk.

2. Lemmikloomadega tegelemine

Elizabeth oli pühendunud oma armsatele koertele, eriti korgidele. Uuringutest on ilmnenud, et lemmikloomade omamine võib tervist turgutada, alandades vererõhku, vähendades stressi, tervishoiukulusid (loomaomanikud käivad arsti juures harvem kui need, kellel pole looma), võidelda depressiooniga ja vähendada rasvumise tõenäosust ja seega ka vähi- ja diabeediriski.

3. Ratsutamine

Elizabeth oli hea ratsutaja. Ratsutamine on lõbus, kuid see on ka suurepärane treening, mis võis kaasa aidata tema terava mõistuse säilimisele ja vaimukusele. 2022. aastal avaldatud Alzheimeri tõve uuringu kohaselt on regulaarne füüsiline aktiivsus parim viis vananemisega seotud vaimse võimekuse languse pidurdamiseks. Treeningu tüüp ei omanud suurt tähtsust.

4. Teeaeg

Kuninganna Elizabeth alustas oma päeva tassi Earl Grey teega. Nagu paljud britid, jõi ta teed ilma suhkruta, kuid ei olnud vähese piima vastu.

Igapäevane teejoomine toetab tervist. Loe uue uuringu kohta tee kasulikkusest siit.

5. Naermine

Elizabeth oli tuntud oma vaimukuse ja kuiva huumorimeele poolest. Lähemad sõbrad ja tuttavad on jaganud palju lugusid, kuidas ta naudib head nalja. Näiteks kui turist ütles talle, et ta «näeb välja kuninganna moodi», vastas ta: «Noh, see on rahustav!»

Huumor on võimas ravim ajule ja ülejäänud kehale – tõstab tuju, vähendab stressi, parandab sotsiaalseid sidemeid ja võib aidata seeläbi pikendada eluiga.

6. Armastav suhe

Kindlasti olid prints Philipil ja kuninganna Elizabethil tõusud ja mõõnad, nagu on igal paaril, kuid nad tundusid olevat äärmiselt lähedased – nad olid ju abielus üle 70 aasta.

Õnnelikust partnerlusest on kasu tervisele. Uuringud on näidanud, et stabiilsed paarid säilitavad tõenäolisemalt tervisliku kehakaalu, teevad trenni, võtavad puhkust ja neil on parem üldtervis.

Mõned uuringud on näidanud, et üksindus ja eraldatus võivad lühendada eluiga sama palju kui sigarettide suitsetamine, samas kui lähedane suhtlusringkond lisab elevust aastatesse ja elule aastaid.

7. Looduse nautimine

Aiandus ja õues jalutamine olid Elizabethi kaks lemmikhobi ning teda pildistati sageli neid armastusi ühendamas, aianäitustel jalutades. Hea uudis loodusesõpradele: mõlemad on uuringute kohaselt seotud pikema elueaga. See ei kätke endas vaid head füüsilist koormust, mis tervist tugevdab. Pelgalt õues, looduses viibimine alandab stressihormoonide taset, aeglustab südame löögisagedust, alandab vererõhku ning suurendab turva- ja heaolutunnet.

Lisaks parandab taimede siseruumides hoidmine – nagu seda tegi kuninganna Elizabeth – vaimset tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles