Kõhulahtisuse ravim võib leevendada autismi sümptomeid

, ajakirjanik
Copy
Foto: ATC Comm Photo, Pexels

Kas vanale ravimile saab uusi trikke õpetada? Kas olemasolev ravim, mis pole autismiga kuidagi seotud, võiks pakkuda uusi võimalusi autismispektri nähtude leevendamisel? See oli küsimuseks ajakirja Frontiers in Pharmacology avaldatud uuringus. Teadlased kasutasid arvutimudelit, mis analüüsis autismiga seotud valke ja nende seoseid teiste valkudega.

Uuring on esimene, mis kasutab teadmisi valkude koostoimevõrgustikest, et uurida, kas olemasolevaid ravimeid saaks autismi puhul kasutada. Vaadates, kuidas erinevad ravimid süsteemis valke mõjutasid, tuvastasid teadlased potentsiaalsed ravimikandidaadid edasiseks uurimistööks. Kõige lootustandvamaks kandidaadiks osutus tavaline kõhulahtisusevastane ravim loperamiid. Teadlastel on huvitav hüpotees selle kohta, kuidas see võib autismi sümptomeid - näiteks suhtlusraskusi - leevendada.

"Praegu pole ühtegi ravimit, mis oleks heakskiidetud sotsiaalse kommunikatsiooni defitsiidi raviks, mis on autismispektri häirete peamine sümptom," ütles uuringu juhtivautor dr Elise Koch Oslo ülikoolist. "Kuid enamikku täiskasvanuid ja umbes pooli autismispektriga lapsi ja noorukeid ravitakse antipsühhootiliste ravimitega, millel on tõsised kõrvaltoimed või mis ei ole tõhusad."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles