Müüt või tõde: kas kuum jook leevendab kurguvalu või mitte?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreriivne.
Pilt on illustreriivne. Foto: Shutterstock

Kui kurk valutab, joo kuuma teed – seda «sooja» soovitust kohtab erinevate vestluste käigus üsna tihti. Kuidas kurguvalu leevendada ning kas kuumad joogid on pigem abimeheks või teevad karuteene, räägib BENU apteegi proviisor Virge Sokk.

Proviisori sõnul on põletav kurguvalu kõige sagedamini põhjustatud ägedast viiruslikust hingamisteede põletikust. «Sageli võib kurguvalu põhjus olla ka angiin ehk kurgumandlipõletik,» tõi Sokk välja.

Kui reeglina kaob kurguvalu ise, tuleb tugevat kurguvalu mõistagi ravida. «Tugev kurguvalu võiks ravimisel leeveneda mõne päeva, maksimaalselt nädala jooksul,» rääkis ta. Ent mida siis ikkagi kurguvalu ravimiseks kasutada?

Proviisori sõnul leidub apteegis palju erinevaid preparaate, sealhulgas aerosoole, imemistablette, raviteesid, seespidiselt tarvitatavaid tilku ja nii edasi. «Tugeva valu korral võib võtta ka valuvaigistit,» märkis ta.

Kindlasti aitab valu leevendada kummelitee või soolalahusega kuristamine. «Samuti võib teha auru,» lisas ta.

Kuum jook võib teha karuteene

Sageli kohtab kurguvalu ravimisel eksiarvamust, nagu tuleks selle leevendamiseks juua mõnda kuuma jooki. Proviisor lükkab selle väite ümber ja soovitab seda kindlasti mitte teha, kuna see võib toimida vastupidiselt.

«Kuuma vedeliku joomine ärritab limaskesta veelgi ning võib omakorda kahjustusi tekitada,» põhjendas ta. Seega võiks raviteid ja muid jooke tarbida kurguvalu korral leigelt, mitte kuumana.

Mida aga teha siis, kui kurguvalu ei õnnestu apteegis müüdavate preparaatidega ravida? «Kui esineb hingamisraskusi, inimesel on raske neelata või püsib kõrge palavik, tuleks pöörduda perearsti poole,» soovitas ta.

Kindlasti võiks arsti vastuvõtule minna ka siis, kui kurgumandlitel on katt või mädakorgid või kurguvalu pole nädala möödudes kuhugi kadunud või kui kurguvalu esineb tihti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles