AVASTUS Selles kehaasendis imenduvad tabletid kõige paremini

PM Tervis
Copy
Uuringust nähtub, et paremal küljel lamades imenduvad tabletid kõige kiiremini.
Uuringust nähtub, et paremal küljel lamades imenduvad tabletid kõige kiiremini. Foto: Shutterstock

Uues uuringus selgus, kuidas tablettide neelamise järgne kehaasend mõjutab ravimi imendumist.

Ajakirjas Physics of Fluids avaldatud uuring heidab valgust ravimite manustamise vähetuntud aspektile. Teadlased leidsid tugeva seose ravimi lahustumise ja allaneelamise ajal säilitatava kehahoiaku vahel.

«Olime väga üllatunud, et kehahoiak avaldas nii suurt mõju tablettide lahustumiskiirusele,» ütles vanemautor Rajat Mittal, Johns Hopkinsi ülikooli insener Medical Dailys. «Ma pole kunagi mõelnud, kas tegin seda õigesti või valesti, kuid nüüd mõtlen sellele kindlasti iga kord, kui ravimit võtan.»

Uuriti suukaudseid ravimeid, kuna need on kõige kasutatavam ravimvorm. Teadlased kirjutasid uuringus, et tabletid on odavad, neid on lihtne võtta ja patsiendid saavad nendest olulist kasu.

Tablettide võtmise ja nende lahustumise simuleerimiseks kasutas meeskond maosimulaatorit StomachSim. StomachSim on realistlik mudel, mille anatoomia ja morfoloogia sarnaneb mao omaga.

Simulatsioonides ilmnes, et kehaasend ja ravimi biosaadavus organismis on tugevalt seotud.

Selle avastuse taga olev teadus on üsna lihtne.

Kui tablett on alla neelatud, ei hakka see üldiselt lagunema, enne kui jõuab soolestikku. Seega asend, mis võimaldab tablettidel kiiremini soolestikku jõuda, annab võimaluse kiiremaks imendumiseks.

Uuriti nelja kehaasendit – paremal küljel puhkamine, vasakul küljel puhkamine, püsti seismine ja sirge seljaga lamamine.

Kõige tõhusam asend oli paremal küljel lamamine, mille korral tableti lahustumiskiirus oli 2,3 korda suurem kui püstises asendis. Halvim asend oli vasakul küljel lamamine.

Uurimisrühm leidis, et kui tableti lahustumiseks kulus paremal küljel lamades 10 minutit, siis püstises asendis võib see kesta kuni 23 minutit ja vasakul küljel lamades – hämmastavalt üle 100 minuti.

Püsti seismisel või sirge seljaga lamamisel oli sarnane mõju ravimi lahustumisele.

Uuringust võib olla olulist kasu inimestele, kes on voodirežiimil.

«Eakatele, istuvatele või voodihaigetele inimestele võib vasakule või paremale pööramine avaldada tohutut mõju,» ütles Mittal.

Teadlased võtsid arvesse ka selliseid haigusi, nagu gastroparees, mille tõttu magu ei tööta täisvõimsusel. Gastroparees on seisund, mis mõjutab maolihaseid ja põhjustab probleeme maosisu tühjendamisel. Seda põhjustavad sellised haigused, nagu diabeet ja Parkinsoni sündroom. Mittali sõnul on kehaasendil ka sel puhul imendumiskiirusele suur mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles