Vitamiinid võivad aidata mälu paremas töökorras hoida

, ajakirjanik
Copy
Foto: A Koolshooter, Pexels

Eakamatel, kes kasutasid kolm aastat multivitamiine ja mineraale sisaldavat toidulisandit, oli parem tunnetus ehk kognitsioon, sealhulgas ka parem mälu kui platseebopillide võtjatel. Suuremat kasu said südame-veresoonkonna haigustega inimesed. 

Toidulisanditest saadav kasu või selle puudumine tekitab pidevalt palju vaidlusi. On väiksemaid uuringuid, mis näitavad ühest või teisest ainest saadavat kasu, ning on suuri uuringuid, mis ütlevad, et kasu enamasti pole.

USA Alzheimeri assotsiatsiooni teadusajakirjas avaldatud uuring on paljude teiste taustal väga huvitav. Tegemist on pikaajalise, paljude osavõtjatega ja teaduslikus mõttes hästi tehtud uuringuga. Sellest katsest võttis osa enam kui 2200 inimest vanuses 65+, keskmise vanusega 73 aastat. Osalejad jaotati näitajate järgi võrdsetesse rühmadesse (seda nimetatakse randomiseerimiseks) ja nad hakkasid iga päev võtma kas multivitamiini mineraalidega, flavonoididerikast kakaoekstrakti või siis vastavat platseebot. Nii kestis see kolm aastat. Nii enne uuringu algust kui igal uuringuaastal tehti osavõtjatele tunnetuse ehk kognitsiooni test, mis hindas ka mälu erinevaid külgi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles