Rasket kopsuinfektsiooni põhjustava bakteri hävitamiseks leiti huvitav moodus

PM Tervis
Copy
Tsüstiline fibroos on kõige sagedasem eluiga lühendav geneetiline haigus.
Tsüstiline fibroos on kõige sagedasem eluiga lühendav geneetiline haigus. Foto: Shutterstock

Geneetilist kopsuhaigust nimega tsüstiline fibroos põdevad inimesed on väga haavatavad surmaga lõppevate Mycobacterium abscessus kopsuinfektsioonide suhtes. Viimasest põhjustatud infektsioonid on tavaliselt nahas ja nahaalustes pehmetes kudedes. Seisundit on raske ravida, kuid nüüd on teadkased pakkunud ravimeetodiks mee kasutamise, edastab New Atlas

Mycobacterium abscessus bakterid nakatavad kõige sagedamini tsüstilise fibroosi, bronhoektaasia või muude krooniliste kopsuhaigustega inimesi. Nakkus põhjustab armistumist, kudede paksenemist või õõnsuste moodustumist kopsudes, mis võib ravi puudumisel põhjustada hingamispuudulikkust.

Kahjuks on Mycobacterium abscessus bakterite paksude rakuseinte tõttu antibiootikumi mõju suhtes resistentsed. Seetõttu kasutatakse ravis palju erinevaid ravimeid, millel võivad olla erinevad kõrvaltoimed, kuid ka sel juhul hoitakse nakkust lihtsalt eemal mitte ei kõrvaldata. 

Otsides tõhusamat alternatiivi, uurisid Suurbritannia Astoni ülikooli teadlased Manuka mee ja amikatsiini koostoimet. 

Manuka mesi on Uus-Meremaa teepuuõite nektarist saadud mesi, mida on hinnatud kohalikkes piirkondades juba kaugetest aegadest. Mee teeb eriliseks asjaolu, et see sisaldab antibakteriaalset ühendit nimega metüülglüoksaal. 

Uurijad said 16 nakatunud patsiendilt Mycobacterium abscessus bakterid ja paigutasid need laboripõhisesse kopsumudelisse. Seejärel kasutati suruõhuinhalaatorit, et manustada sissehingatavat vedelikku, mis sisaldas Manuka mett ja tavaliselt antibiootikumides kasutatava amikatsiini segu. 

Amikatsiin kuulub aminoglükosiidideks nimetatavate antibiootikumide hulka. Seda kasutatakse amikatsiinile tundlike bakterite põhjustatud tõsiste infektsioonide raviks. Amikatsiini süstelahus on näidustatud ravimresistentse tuberkuloosi, sh hingamisteede, närvisüsteemi ja muude elundite ning militaartuberkuloosi raviks.

Allikas: ravimiamet

Tulemused näitasid, et segu hävitaks kõik bakterid. Amikatsiini annus oli 2 mikrogrammi milliliitri kohta. 

«Ühendades täiesti looduslikku koostisosa, nagu Manuka mesi, amikatsiiniga, mis on üks tähtsamaid, kuid mürgiseid ravimeid, oleme leidnud võimaluse tappa Mycobacterium abscessus'e bakterid kaheksa korda vähema raviga kui varem,» ütles uurija dr Jonathan Cox.

«Leid võib märkimisväärselt vähendada amikatsiiniga seotud kuulmislangust ja parandada paljude patsientide elukvaliteeti, eriti tsüstilise fibroosiga patsientide elukvaliteeti,» lisas Cox. 

Loodetakse, et peagi võivad alata kliinilised katsed inimestega.

Uurimistöö avaldati ajakirjas Microbiology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles