Lapsepõlves kogetud üksildus võib viia ebaterve eluviisini

PM Tervis
Copy
Lapsepõlves kogetud üksildus mõjutab noore täiskasvanu eluviise.
Lapsepõlves kogetud üksildus mõjutab noore täiskasvanu eluviise. Foto: Shutterstock

Teadlased on leidnud, et üksilduse tundmine ja üksi olemine enne 12. eluaastat on seotud stressi ja alkoholiprobleemidega noores täiskasvanueas, kirjutab Medical Daily

Üksildus mõjutab ligikaudu kolmandikku riikidest, kirjutavad teadlased ajakirjas Addictive Behaviors. Nad kirjeldavad üksildust kui valu olla sotsiaalselt isoleeritud. Juba enne koroonapandeemiat tundis üks laps kümnest (vanuses 10-12) end üksildasena, selgub Arizona ülikooli raportist. 

Oma uuringus otsisid teadlased otseseid ja kaudseid seoseid lapsepõlves kogetud üksinduse, alkoholiga seotud probleemide ja kontrolli ning stressi vahel. Uuringus osales 310 üliõpilast, kes olid vanuses 18 või rohkem. 154 neist olid naised. 

Leiud kinnitasid, et üksilduse tundmine enne 12. eluaastat oli otseselt seotud nii stressi kui ka alkoholiga seotud probleemidega. Lisaks leiti, et stress vahendas kaudset seost lapsepõlve ja alkoholi joomise kontrolli vahel. 

«Meie leiud on kooskõlas varasema kirjandusega, mis seob ebasoodsa lapsepõlve kogemuse probleemsete alkoholi joomise tulemustega arenevas täiskasvanueas. Uudsed järeldused tehti stressi kohta, mis on seotud alkoholi joomise kontrolliga,» ütles üks uuringu autoritest Julie Patock-Peckham. 

Uuringus kasutatud andmed koguti enne pandeemiat, kuid tulemused võivad olla sarnased ka praegu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles