Telefoni hääletule panemine aitab keskenduda? Teadlased väidavad vastupidist (1)

PM Tervis
Copy
Telefoni märguannete vaigistamine võib tekitada ärevust.
Telefoni märguannete vaigistamine võib tekitada ärevust. Foto: Shutterstock

Inimesed panevad oma telefoni «vaikse» režiimi peale arvates, et see aitab neil segajaid vältida. Teadlased on leidnud, et see võib hoopiski stressi suurendada. 

Nutitelefonid on pea kõikide inimeste elus olulisel kohal, kuid segajaks võivad saada piiksuvad märguanded. Selle lahendamiseks pannakse telefon hääletule režiimile. 

«Kas märguannete vaigistamine aitab tunda end vähem häirituna või ollakse hoopis rohkem mures selle pärast, millisest infost ilma jäätakse?» kirjutavad teadlased ajakirjas Computers in Human Behavior avaldatud artiklis. 

Oma töö jaoks kogusid teadlased andmeid 138 iPhone'i kasutajalt. Umbes 42 protsenti hoidis oma telefonid vibratsioonirežiimis, kaheksa protsenti hoidsid telefoni vaiksel režiimil ning ülejäänud said häälega märguandeid. 

Osalejad said täita küsimustiku, et saada teada kas neil on FOMO (fear of missing out, e.k hirm kõrvalejäämise ees). 

Uuringus leiti, et need, kelle telefonid olid vaikses režiimis, kaldusid sõnumite kontrollimiseks telefoni kätte võtma sagedamini kui need, kelle telefonid olid helimärguandega sisse lülitatud või vibratsioonirežiimis. Samuti veetsid nad kõige rohkem sotsiaalmeedias aega võrreldes nendega, kelle telefonid ei olnud vaikses režiimis.

Neil, kel oli kõrge FOMO oli teadete vaigistamine psühholoogiliselt häirivam. 

Mida siis teha? Teadlased soovitavad FOMOga inimestel oma teavitusi kohandada, et säilitada teated, mille saadavad olulised inimesed. Siiski nõuab FOMOga tegelemine rohkem tähelepanu kui lihtsalt harjumuse muutmist, kirjutab Medical Daily

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles