Nakkushaigused tõstavad Alzheimeri ja Parkinsoni tõve riski

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Andrea Piacquadio, Pexels

Kui olete nooremapoolse täiskasvanuna või keskeas vajanud haiglaravi mõne nakkuse tõttu, siis on teil hilisemas elus suurem risk Alzheimeri või Parkinsoni tõve tekkeks. 

Loomkatsed on näidanud, et infektsioonid mängivad teatud neurodegeneratiivsete haiguste tekkes rolli, kuid tõendeid, kas inimeste puhul on olukord sama, on vähe. Rootsi Karolinska Instituudi teadlased otsustasid hinnata, kuivõrd mõjutavad tõsised infektsioonijuhtumid, mil inimene on lausa haiglaravi vajanud, selliste haiguste nagu Alzheimeri ja Parkinsoni tõve ja amüotroofse lateraalskleroosi esinemist. Viimane, mida tähistatakse sageli lühendiga ALS või ALZ, on ehk kahest esimesest tõvest vähem tuntud. ALS põhjustab teadmata põhjustel lihaste kõhetumist ja tahtele mitteallumist ning on halva prognoosiga.

Uuringus kasutasid teadlased andmeid inimeste kohta, kellel diagnoositi Rootsis kas Alzheimeri või Parkinsoni tõbi või amüotroofne lateraalskleroos aastatel 1970–2016. Iga leitud patsiendi kohta valiti kontrollgruppi võrdlemiseks viis sarnast inimest, kellel haigust polnud. Andmemahud olid väga suured - ainuüksi Alzheimeri tõvega patsiente oli 291 941, lisaks veel 103 919 Parkinsoni tõve juhtumit ja 10 161 ALS juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles