Uuringus ilmnes, kellel kaovad koroona antikehad kiiremini

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad
Koroonaviirus ja antikehad Foto: Shutterstock

Kataloonia elanike hulgas läbi viidud uuringu tulemused rõhutavad vajadust vaktsineerida ka siis, kui koroonaviirushaigus on läbi põetud. Samuti kinnitavad need, et hübriidimmuunsus ehk vaktsineerimine pluss infektsioon annavad tugevama ja pikaajalisema kaitse, vahendab Medical Xpress.

Nii nakatumine kui ka vaktsineerimine SARS-CoV-2 vastu aitavad kaasa elanikkonna immuunkaitse tekkimisele koroonaviiruse ees.

Ajakirjas BMC Medicine avaldatud uuringusse kaasati kokku 1076 inimest vanuses 43-72.

Tulemustest koorus kolm peamist järeldust. Esiteks ei olnud 36 protsendil nakatunud, kuid vaktsineerimata inimestest antikehad enam tuvastatavad aasta pärast nakatumist, eriti üle 60-aastastel ja suitsetajatel.

Teiseks tekitas vaktsineerimine märkimisväärselt kõrgema antikehade taseme inimestel, kel oli varem olnud nakkus, võrreldes nendega, kes varem nakatunud ei olnud. «Meie andmed rõhutavad inimeste vaktsineerimise olulisust ka siis, kui nad on varem nakatunud, ning kinnitavad, et hübriidimmuunsus on parem ja vastupidavam. See tähendab, et vaktsineeritud, kuid mitte nakatunud inimesed vajaksid kordusvaktsineerimist varem kui need, kes on olnud nakatunud,» juhib tähelepanu Marianna Karachaliou, uuringu peamine autor.

Kolmandaks on antikehade tasemega kõige tugevamalt seotud tegur vaktsiini tüüp – Moderna Spikevaxiga kaasnes kõrgeim antikehade tase. Näib, et rolli mängivad ka muud tegurid: üle 60-aastastel või vaimse tervise probleemidega inimestel oli pärast vaktsineerimist madalam antikehade tase. Seos vaimse tervise ja antikehavastuste vahel nõuab täiendavat uurimist, kuid uuringu läbiviijate sõnul on teada, et inimestel, kellel on depressioon, krooniline stress või skisofreenia, on vaktsineerimisele üldiselt nõrgem reaktsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles