Perearstid: köha ja nohu pole vastunäidustused lasteaeda minekule

PM Tervis
Copy
Kui lapsel pole muid haigusnähtusid peale köha ja nohu, siis võib ta lasteaeda viia.
Kui lapsel pole muid haigusnähtusid peale köha ja nohu, siis võib ta lasteaeda viia. Foto: Shutterstock

Kui koroona-aastatel soovitati lapsi lasteaiast koju jätta ka kergema köha ja nohu korral, siis perearstide seltsi hinnangul on aeg naasta normaalse elu juurde ning see tähendab, et kui laps tunneb end hästi ja tal pole muid haigussümptomeid, ei ole köha ja nohu kollektiivi minekule takistuseks.

Perearstide 2018. aastal avaldatud juhend lapsevanematele nägi ette, et nohu ja köha ei ole vastunäidustus lasteaeda minekule, kui laps end muidu hästi tunneb ja palavik jääb alla 37,3 kraadi. Koroona-aastatel soovitati aga iga väiksemagi haigusnähu korral koju jääda. 

«Jõudsime perearstide seltsis just järeldusele, et see meie ennevanasti tehtud juhend on täiesti asjakohane ja me võime viimaste aastate hüsteeriast tulla tagasi selle normaalsuse juurde: mitte iga nohu ja köha korral testida ja arsti juurde joosta ning usaldada ka lapsevanemaid, sest iga lapsevanem saab kõige paremini aru, millal on laps terve või haige,» rääkis perearstide seltsi juhatuse esinaine Le Vallikivi ERR-ile.

Ta lisas, et kui köhival või nohusel lapsel pole palavikku, kuid ta on loid ja uimane, ei tohi teda loomulikult lasteaeda viia, kuid kui ägedam aeg on möödas ja laps on rõõmus ja energiline, ei ole põhjust teda kuude kaupa kodus hoida.

Vallikivi tõdes veel, et tavalisel lasteaialapsel on meie kliimas normaalne kaheksa kuni 12 korda aastas haige olla, mis tähendab, et sügisel-talvel-kevadel on suhteliselt vähe perioode, kus midagi ninast ei voola või ei köhata. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles