UURING ⟩ Koroona kahjustab platsentat

PM Tervis
Copy
Rasedus.
Rasedus. Foto: Shutterstock

Kui rase nakatub Covid-19 põhjustava koroonaviirusega, kahjustab isegi kerge infektsioon platsenta immuunvastust ja muudab seega loote edasiste haigustekitajate rünnaku ees haavatavamaks, ilmnes Washingtoni ülikooli meditsiinikooli juhitud uuringus.

«See on seni suurim platsentade uuring naistel, kellel oli raseduse ajal Covid-19,» ütles dr Kristina Adams Waldorf, Washingtoni ülikooli meditsiinikooli sünnitusabi ja günekoloogia osakonna professor Medical Xpressis. Uuringusse kaasati 164 naist. «Olime üllatunud, et naistel, kellel oli raseduse ajal Covid-19, oli platsenta immuunvastus uuele infektsioonile nõrgenenud.»

Pandeemia alguses arvasid paljud, et Covid-19 ei kahjusta arenevat loodet, kuna Covid-19 nakkusega sündis nii vähe lapsi, märkis Adams Waldorf.

«Aga praegu näeme, et platsenta on Covid-19 suhtes haavatav – nakkus muudab platsenta toimimist ning see omakorda mõjutab tõenäoliselt loote arengut,» ütles Adams Waldorf.

«Haigus võib olla kerge või raske, kuid me näeme siiski neid ebanormaalseid mõjusid platsentale,» ütles ta. «Tundub, et pärast raseduse ajal koroonaviirusega nakatumist on platsenta infektsioonist kurnatud ega suuda oma immuunfunktsiooni taastada.»

Platsenta annab lootele kuni sünnini toitu, hapnikku ja immuunkaitse.

Teadurid soovitavad rasedatel Covid-19 vastu vaktsineerida ja ema rasedusaegse koroonaviirusnakkuse korral lapse tervist pärast sündi tähelepanelikult jälgida.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles