Infarktiriski tõstab oluliselt üllatav tegur

PM Tervis
Copy
Diabeetilise neuropaatia leevendamiseks on diabeediõde Saukase sõnul oluline veresuhkru hea tasakaal.
Diabeetilise neuropaatia leevendamiseks on diabeediõde Saukase sõnul oluline veresuhkru hea tasakaal. Foto: Shutterstock

Südameinfarkti riski suurendavad tegurid, nagu kõrge veresuhkur (hüperglükeemia), rasvumine, ebasoodne kolesteroolitase, kõrge vererõhk (hüpertensioon) ja suitsetamine. Brasiilias läbi viidud uuringus, mille tulemusi jagatakse ajakirjas PLOS ONE, mõõdeti nende tegurite mõju suremusele.

Uurijad analüüsisid Brasiilia elanikkonna andmeid, mis koguti aastatel 2005–2017, määrates kindlaks iga riskiteguriga seotud surmajuhtumite arvu. Uuringu eesmärk oli aidata kaasa tõhusamate strateegiate väljatöötamisele südame-veresoonkonnahaiguste esinemissageduse vähendamiseks, mis on Brasiilias pikka aega olnud peamine surmapõhjus.

Uuringus analüüsiti iga südame-veresoonkonnahaigustest põhjustatud surmaga seotud teguri mõju. Hüperglükeemia korreleerus suremusega 5–10 korda rohkem kui muud tegurid.

«Sõltumata kontrollmeetodist, mida kasutasime – ja katsetasime erinevat tüüpi muutujaid, statistilisi mudeleid ja meetodeid –, seostati diabeeti ka suremusega südame-veresoonkonna haigustesse,» ütles dr Renato Gaspar, üks uuringu autoreid Medical Xpressis.

Analüüsi põhjal järeldasid teadurid, et kui diabeedi esinemissagedus oleks olnud väiksem, oleks surnud vaatluse all olnud perioodil südame-veresoonkonnahaigustesse umbes 5000 inimest vähem.

Meeste ja naiste vahel ilmnenud erinevused näitasid, et diabeet ja hüperglükeemia on naiste jaoks suuremad riskitegurid kui meestel.

Varasemad uuringud olid andnud metoodika riskitegurite muutuste tõttu ära hoitud või edasi lükatud surmajuhtumite hulga arvutamiseks. Teadlased arvutasid välja enneaegse suremuse, võrreldes keskmise oodatava elueaga.

Autorite sõnul annavad leiud tõendeid selle kohta, et suitsetamise vähendamise strateegiad olid südame-veresoonkonnahaigustesse suremuse vähendamisel väga tähtsad. Ilmnes, et suitsetamise levimuse vähendamisega hoiti ära kõnealuse 12 aasta jooksul vähemalt 17 000 surmajuhtumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles