VIDEO ⟩ Selle bussi külastus aitab avastada eesnäärmevähki

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy

Eesnäärme pahaloomuline kasvaja on eesti meestel kõige sagedasem kasvaja ning sellesse kasvaja vormi haigestumine kasvab kiires tempos. Hooli oma tervisest ja mine kontrolli!

Paljudes arenenud maades on eesnäärmevähk kujunenud kõige sagedasemaks diagnoositud vähi vormiks. Haigestumise risk suureneb mehe vananedes küllaltki kiiresti. Nii on haiguse leiu tõenäosus meestel vanuses alla 40 eluaasta vaid 1 juhtum 10 000 mehe kohta, vanuses 40-59 on sama näitaja 1 juhtum 103 mehe kohta ja vanuses 60-79 juba 1 juht 8 mehe kohta.

Eesti Vähiliidu ja Viljandi Haigla mobiilsesse diagnoosikabinetti vastuvõtule võib pöörduda nii konkreetse kuse- ja suguteede vaevusega kui ka profülaktiliseks kontrolliks. Regulaarne kontroll võimaldab varakult avastada nii healoomulisi kui ka onkoloogilisi probleeme. Varajane avastamine aitab kaasa ravi kergemale kulule ning tervise kiiremale taastumisele.

Meestearsti vastuvõtule haigekassa tingimustel (tasuta vastuvõtt) pöördumine eeldab saatekirja.
Meestearsti vastuvõtule haigekassa tingimustel (tasuta vastuvõtt) pöördumine eeldab saatekirja. Foto: Tairo Lutter/Scanpix/Postimees

Millised on eesnäärmevähi riskitegurid?

Eesnäärmevähil on oluline perekondlik komponent. Nii on meestel, kelle lähisugulastel (isa, onu või vend) on diagnoositud eesnäärmevähki, vähemalt 2-4 korda suurem tõenäosus ka endal haigestuda samasse haigusesse.

Haiguse teket soodustab loomse rasva- ja liharikas toit, mis võib kasvaja tõenäosust tõsta kuni kaks korda. Samas võib puu- ja juurviljarikas ning mitteküllastunud rasvhappeid sisaldav dieet kasvaja tekke tõenäosust hoopis vähendada. Selgelt ülekaalulistel meestel võib haigus kulgeda agressiivsemalt kui normaalkaalus meestel ja nende suremus haigusesse on oluliselt suurem.

Kus meestebuss peatub?

24.09 Põltsamaa Kultuurikeskuse juures 

08.10 - 09.10 Kuressaare Kuressaare haigla juures 

15.10 Narva-Jõesuu Coopi juures, J. Poska 26 

22.10 Viljandi Turuplatsil 

16.11 - 17.11 Saue Vallamaja juures 

21.11 Paide Muusika- ja Teatrimaja juures  

14.12 - 15.12 Tallinn Kaja Keskuse juures  

Millised on eesnäärmevähi sümptomid?

Väga oluline on teada, et eesnäärmevähk oma varases arengustaadiumis enamasti mingeid vaevuseid ei põhjusta. Sagedamini võivad tekkida kusemishäired – kusejoa nõrgenemine ja sagenenud kusemine ning mõnikord ka veri spermas või uriinis. Samasuguseid kaebuseid võib põhjustada ka eesnäärme healoomuline suurenemine ja prostatiit.

Kaugelearenenud eesnäärmevähi tunnusteks võivad olla siiretest tingitud valud vaagna piirkonnas, seljas, puusas või roites ning isegi alakeha halvatus metastaatilisest selgroolülide kokkuvajumisest. Ka viimatinimetatud nähud ei ole iseloomulikud vaid eesnäärmevähile vaid võivad olla ka paljude teiste haiguste tunnuseks.

Eesnäärmebussis on ultraheliaparaat eesnäärme uuringuteks, kehaanalüsaator, millega saab mõõta kliendi kaalu, pikkust, lihasmassi, rasvaprotsenti, bioloogilist vanust ning muid spetsiifilisi näitajaid, samuti uriinivoolu mõõtmise aparaat, analüsaator ja palju muud.
Eesnäärmebussis on ultraheliaparaat eesnäärme uuringuteks, kehaanalüsaator, millega saab mõõta kliendi kaalu, pikkust, lihasmassi, rasvaprotsenti, bioloogilist vanust ning muid spetsiifilisi näitajaid, samuti uriinivoolu mõõtmise aparaat, analüsaator ja palju muud. Foto: Tairo Lutter/Scanpix/Postimees

Oma kogemust jagab Postimehe terviseportaali ajakirjanik Aleksander Laane

Väike kommentaar või julgestussõna meestele

Kabineti külastamiseks ei pea tingimata mingi eesnäärme-mure vaevama. Ma loodan, et üha tavapärasemaks saab see, et inimesed kasutavad võimalust enda tervist ennetavalt kontrollida. Aga seda enam on põhjust arsti juurde minna siis, kui keha ei taha enam päris tavapäraselt toimida või valuga-vaevustega mingist probleemist märku annab. Arstilkäik pole muidugi lemmiktegevus, aga kinnitan - meestearsti vastuvõtt ei ole valus ja midagi väga ebameeldivat selles ka pole. Tasub asjasse suhtuda ülima rahuga - asjad halvemaks ju ei lähe, aga paremaks võivad minna küll. Ning hingerahu võib ka tagasi saada, kui miski kahtluseuss endale pesa teinud on. Seega lasen ma arstidel teha pigem rohkem kui vähem, kui ma juba nende manu juhtunud olen. Sain enda kohta teada, et eesnäärmega on kõik korras ja et vaatamata suvisele kaalulangusele võiks veel mõned kilod alla võtta ja end veidi rohkem liigutada. Mitte et ma poleks seda isegi aimanud, kuid väike tõuge arsti poolt on igati abiks. Seega - kui teid kutsutakse või saadetakse tervist kontrollima, siis kasutage seda võimalust!

Allikad: Viljandi Haigla, meestetervis.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles