Avastati kaalukaotuse salarelv – lihtne liigutus põletab rasva mühinal isegi istudes (2)

PM Tervis
Copy
Tallatõuked aitavad rasva põletada.
Tallatõuked aitavad rasva põletada. Foto: Shutterstock

Houstoni ülikooli teadlased avastasid, et sääres asuv lihas, mis moodustab ühe protsendi kehakaalust, võib õige aktiveerimise korral oluliselt parandada ka ülejäänud keha ainevahetusprotsesse, vahendab Medical Xpress.

Houstoni ülikooli professor Marc Hamilton on avastanud viisi olulise lihase optimaalseks aktiveerimiseks – «tallatõuked» tõstavad tundideks tallalihase ainevahetust isegi istudes. Tallalihas (soleus – lad.) on jala tagumine lihas, mis kulgeb põlveõndlast kannani.

Ajakirjas iScience avaldatud uuring näitab, et tallatõuked aitavad säilitada kõrgenenud oksüdatiivset ainevahetust ja normaliseerida vere glükoosisisaldust. Oksüdatiivne ainevahetus on protsess, mille käigus hapnikku kasutatakse metaboliitide, nagu veresuhkru või rasvade, põletamiseks. See sõltub aga osalt töötavate lihaste energiavajadusest.

«Me pole kunagi arvanud, et sellel lihasel on seda tüüpi võimsus. Keegi pole kunagi uurinud, kuidas seda oma tervise parandamiseks kasutada,» ütles Hamilton. «Kui tallalihas on õigesti aktiveeritud, võib see tõsta kohalikku oksüdatiivset ainevahetust tundideks, mitte ainult minutiteks, ja teeb seda erinevat kütusesegu kasutades.»

Lihasbiopsiad näitasid, et glükogeeni panus tallalihase toitmisse oli minimaalne. Glükogeeni lagundamise asemel võib tallalihas kasutada muud tüüpi «kütuseid», näiteks veresuhkrut ja rasvu. Glükogeen on tavaliselt domineeriv süsivesikute tüüp, mis soodustab lihastreeningut.

«Tallalihase normaalsest madalam sõltuvus glükogeenist aitab tal töötada tundide kaupa pingevabalt, sest glükogeeni ammendumisest sõltuval lihasvastupidavusel on kindel piir,» lisas teadlane. «Meile teadaolevalt on see esimene kooskõlastatud jõupingutus spetsiaalse lihaskokkutõmmetel põhineva aktiivsuse arendamiseks, mis keskendub inimese ainevahetusprotsesside optimeerimisele.»

Uus lähenemine tallalihase ainevahetuse käimas hoidmiseks suisa kahekordistas söögikordade vahelisel paastuperioodil rasvade ainevahetust, vähendades ka vere rasvasisaldust.

Mis on tallatõuge?

Toetudes aastatepikkusele uurimistööle, töötas Hamilton koos kolleegidega välja tallatõuke, mis aktiveerib tallalihast teisiti kui seda teeb seismine või kõndimine. Harjutus suurendab tallalihase hapnikutarbimist – rohkem, kui seda on võimalik teha muud tüüpi tegevustega, ja samas mitte väsides.

Niisiis, kuidas teha tallatõuget?

Istudes, jalad põrandal, lihased lõdvestunud, tõstate kannad, samal ajal jääb jala esiosa paigale. Kui kand jõuab liikumisulatuse tippu, lõdvestage jalgad, nii et kannad saaksid taas langeda põrandale.

Kuigi säärane liikumine võib tunduda kõndimisena (ehkki seda tehakse istudes), on see teadlase sõnul täpselt vastupidine. Kõndimisel on taldade liikumiseks kasutatav energiakulu viidud miinimumi. Hamiltoni meetod pöörab selle loodusliku säästumeetodi tagurpidi ja paneb tallalihased kasutama võimalikult palju energiat pika aja jooksul.

«Väljaspoolt vaadates tundub tallatõuge lihtne, kuid mõnikord pole see, mida palja silmaga näeme, kogu lugu. See on väga spetsiifiline liikumine, mis nõuab praegu kantavat tehnoloogiat ja kogemusi, et optimeerida tervisele kasulikke omadusi,» ütles Hamilton.

Töös on täiendavad meetodid, mis keskenduvad sellele, kuidas juhendada inimesi seda ainulaadset liikumist õigesti õppima, ilma viimases uuringus kasutatud keeruka laborivarustuseta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles