Julgus oma elu eest seista algab igaühe lihtsatest valikutest

Valdo Jahilo
, TAI avalike suhete juht
Copy
Emakakaelavähi sõeluurigud aitavad haigusele varakult jälile saada.
Emakakaelavähi sõeluurigud aitavad haigusele varakult jälile saada. Foto: Shutterstock

Eestis haigestub igal aastal emakakaelavähki umbes 150 naist ja selle tõttu sureb umbes 60 naist aastas.

Tervise arengu instituut (TAI) on koos Eesti haigekassaga käivitanud jätkuprojekti «HPV kodutesti juurutamine emakakaelavähi sõeluuringus». Uuringud näitavad, et kodutest on sama usaldusväärne kui kliinikus võetud.

Kuna kodutest on Eestis naiste poolt väga hästi vastu võetud, on haigekassa algatanud riikliku sõeluuringu juhendi muutmise ja kodutesti kandmise tervishoiuteenuste loetellu.

Millised on naiste suurimad hirmud või eelarvamused seoses kodutestimisega ja kuidas see lahendus on nende poolt vastu on võetud, selgitab TAI epidemioloogia ja biostatistika osakonna vanemteadur, dr Piret Veerus. «Valdav enamus 2021. aastal kodutesti tegijatest hindasid proovivõtujuhiseid selgeks ja arusaadavaks (99%), kodutesti proovivõtuvahendi kasutamist lihtsaks (99%) ja isetestimist valutuks (97%). Vaid 3,5% eelistas edaspidi anda sõeluuringutesti kliinikus. Tervishoiutöötajad on mures, kas naised kodutesti võtmisega hakkama saavad, kuid ebapiisava rakulise materjaliga teste oli 2021.aastal uuringus vaid 45 (1,3%). Neile naistele pakuti võimalust uuesti kodutesti teha,» ütleb Veerus.

Hetkel näitavad kõik märgid, et kodutestimisest võiks saada nende naiste jaoks, kes ei soovi vastuvõtule minna, oluliselt mugavam alternatiiv. Proovivõtuvahendiga kaasasoleva juhendi abil on kõik uuringutes osalenud naised kodutesti tegemisega hästi hakkama saanud.

«Üle 500 naise kirjutasid tagasisideks kommentaare, soovitusi või avaldasid tänu. Kodutestimise kohta toodi välja, et see on mugav ja kiire meetod, mis hoiab aega kokku,» selgitab Veerus.

Eestis on emakakaelavähi sõeluuringu hõlmatus jäänud valdavalt alla 50%. Kas senine tagasihoidlik hõlmatus on vaid Eesti probleem või on sarnaseid muresid ka meie naabritel?

Dr Veerus selgitab, et põhjamaades sellist muret ei tunta: Taanis, Islandil ja Norras on hõlmatus umbes 80%, Rootsis ja Soomes üle 80%. «Üks madala hõlmatuse põhjuseks on kindlasti suur vastuseis vabatahtliku sõeluuringu osas – meil on palju naisi, keda skriinitakse liiga tihti ja ilma põhjuseta. Samas leidub selliseid naisi, kes ei ole aastaid kontrollis käinud. Just neile võiks abiks olla kodutestimine.»

Suurimateks hirmudeks või takistuseks kontrolli tulemisel on küsitlusuuringu järgi nimetanud naised näiteks hiljutist naistearsti visiiti, hirmu testi andmise ees, ebasobivaid vastuvõtuaegu ja pikki ootejärjekordi. Siin ongi heaks alternatiiviks kodutestimise võimaluse kasutamine.

Kõik tänavu emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvad naised, kes pole veel jõudnud sõeluuringutesti anda, saavad soovi korral kodutesti komplekti tellida internetipõhisest tellimiskeskkonnast ja saata tasuta proov laborisse analüüsimisele. Proov tuleks laborisse saata hiljemalt viis päeva pärast analüüsi võtmist. Kodutestimise proove saab saata kuni selle aasta 31. detsembrini. Uuringu tulemust on võimalik vaadata patsiendiportaalist ja kõik naised saavad ka personaalse teavituse uuringu vastuse kohta. Naistel, kelle kodutesti proovist leitakse kõrge riski HPV tüved, tuleb minna lisauuringuks sõeluuringut pakkuvatesse tervishoiuasutustesse. Kõik lisauuringud on tasuta, ka ravikindlustuseta naistele.

Kui emakakaelavähi sõeluuringu käigus avastatakse vähieelsed muutused õigeaegselt, on võimalik need enne vähi teket välja ravida. «Selliselt on võimalik säilitada naiste viljakus ja säästa veel palju tervena elatud aastaid. Sõeluuringus osalemist ei maksa karta! Emakakaela vähieelsete seisundite ja ka vähi ravi on Eestis heal tasemel ja vastab igati kaasaja nõuetele,» julgustab dr Veerus.

Et sõeluuringuprogramm oleks tõhus, on oluline kõrgem hõlmatus sihtrahvastiku hulgas, sest suur osa emakakaelavähi juhtudest diagnoositakse just naistel, kes ei osale sõeluuringus või teevad seda ebapiisava regulaarsusega.

2022. aastal on emakakaelavähi sõeluuringul oodatud osalema naised sünniaastatega 1957, 1962, 1967, 1972, 1977, 1982, 1987, 1992. Täpsemat infot, kus ja kuidas on võimalik naistele suunatud vähi sõeluuringus osaleda, leiab haigekassa kodulehelt.

Rohkem infot HPV kodutesti juurutamise kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles