Iisraelis hakati manustama omikrontüvele suunatud koroonavaktsiine

Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine. Foto: Marko Saarm

Iisrael hakkas neljapäeval manustama koroonaviiruse vaktsiine, mis on suunatud konkreetselt Covidi omikrontüve vastu.

Tervishoiuametnikud ärgitavad üle 65-aastaseid ja riskirühmadesse kuuluvaid ennast vaktsineerida laskma.

Iisrael oli üks esimesi riike, mis alustas omikronile suunatud vaktsineerimist. Tervishoiuametnikud väljendavad nüüd suuremat muret Covid-19 nakkuste pärast tuleval talvel.

Riigi tervishoiuorganisatsiooni Clalit ametnik ütles, et Iisraelis on suur nõudlus selle tõhustusdoosi järgi. Clalit saab rohkelt telefonikõnesid igas vanuserühmas inimestelt, kes tahavad vaktsineerimiseks aega kinni panna.

«Ma olen saanud kõik varasemad vaktsiinid. Seni, loodan, et ma ära ei sõnu, pole ma nakatunud, kuigi terve mu perekond on, ning ma olen nüüd justkui teflonist. Nagu nad ütlevad, üritan jääda terveks,» ütles Eytan Gurfinkel Tel Avivist.

Neljapäevase seisuga on Iisraelis haiglas 95 inimest, kes on tõsiselt koroonaviirusega haigestunud, mis on madalaim näitaja alates maist. Üle 11 600 iisraellase on alates 2020. aasta algusest Covid-19 tõttu surnud, näitavad tervishoiuministeeriumi andmed.

Iisrael oli mullu vaktsineerimisel maailmas esirinnas, hakates manustama vaktsiine oma 9,5 miljonile elanikule. Riik sõlmis lepingu ravimifirmaga Pfizer, mille alusel vahetatakse raviandmeid vaktsiinide vastu. Kiirkorras vaktsineeriti oma elanikkonnast vähemalt kahe Pfizeri-BioNTechi vaktsiinidoosiga 60 protsenti.

Üle 4,5 miljoni iisraellase on saanud kolmanda Pfizeri-BioNTechi doosi, kuid vaid üle 800 000 inimese on saanud neljanda annuse.

Augustis kiitsid USA tervishoiuvõimud heaks omikrontüve vastased tõhustusdoosid ning neid vaktsiine hakatakse laiali jagama sel sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles